gorgonzola,
Składniki
Sos beszamelowy
Sposób przygotowania
Kurki dokładnie oczyść, w razie konieczności wypłukać w wodzie, jednak niezbyt długo, ponieważ płukanie pozbawia je aromatu. Duże kapelusze pokroić na części, mniejsze zostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, gdy będzie szklista, dodać grzyby i przyprawy. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać drobno pokrojone liście selera.
Przygotowanie sosu beszamelowego - na patelni rozpuścić masło i dodać 1 łyżkę mąki, po chwili dolać zimne mleko i stale mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 5 min.). Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem, dodać ser i poczekać aż się rozpuści.
Płaty lasagne układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kłaść sos beszamelowy i warstwę kurek, ponownie układać płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C, piec ok 40 minut.
Smacznego!
Lasagne z kurkami w sosie z gorgonzolą
Lasagne z sosem bolognese to klasyk. Nie stoi jednak nic na przeszkodzie, aby nieco zaszaleć i makaronowe płaty wypełnić pachnącymi, żółtymi kurkami. Sos beszamelowy z odrobiną gorgonzoli doda daniu charakteru.Składniki
- 200 g makaronu lasagne
- 150 g sera typu gorgonzola
- 50 dag kurek
- dwie białe cebule
- łyżka masła
- liście selera (lub pietruszki)
- sól
- biały pieprz
Sos beszamelowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 150 ml mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Kurki dokładnie oczyść, w razie konieczności wypłukać w wodzie, jednak niezbyt długo, ponieważ płukanie pozbawia je aromatu. Duże kapelusze pokroić na części, mniejsze zostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, gdy będzie szklista, dodać grzyby i przyprawy. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać drobno pokrojone liście selera.
Przygotowanie sosu beszamelowego - na patelni rozpuścić masło i dodać 1 łyżkę mąki, po chwili dolać zimne mleko i stale mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 5 min.). Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem, dodać ser i poczekać aż się rozpuści.
Płaty lasagne układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kłaść sos beszamelowy i warstwę kurek, ponownie układać płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C, piec ok 40 minut.
Smacznego!
Świetny pomysł na wykorzystanie kurek
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńTo musi być fajny smak
OdpowiedzUsuń