Cataplana,
Cataplana z Ryb i Owoców Morza
Cataplana to portugalska potrawa i zarazem nazwa metalowego naczynia, w którym jest przygotowywana. Cataplana może zawierać tylko ryby i owoce morza bądź łączyć je z kawałkami mięsa czy kiełbasy.
Cataplana z
Ryb i Owoców Morza.
wg przepisu Restauracji Pateo Velho z Hotelu Tivoli Lagos
Składniki dla 1 osoby:
- 600 gr ryby morskiej bez ości
- 200 gr krewetek
- 120 gr przegrzebków
- 2 duże małże
- 450 gr pomidorów
- 200gr zielonej papryki
- 250 gr cebuli
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml białego wina
- 1 łyżka stołowa Brandy
- 350 gr ziemniaków w talarkach
- 3 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pokroić drobno pomidory, paprykę i
cebulę, zeszklić na oliwie z czosnkiem i połową białego wina. Przełożyć
na dno cataplana, a na to ziemniaki, rybę, owoce morza, resztę białego
wina, brandy i kolendrę. Zamknąć cataplana i dusić ok. 15 minut na
średnim ogniu.
około 2 kg dla jednej osoby ??? no chyba, że głodny :)
OdpowiedzUsuń