warzywa,
Składniki
(na 4 osoby)
Sposób przygotowania
Do rosołu wrzucamy seler, pietruszkę i ziemniaki. Najlepiej pokroić je w drobną kostkę, co znacznie przyspieszy proces gotowania. W tym samym czasie przygotować pory. Ich jasne części (zupełnie ciemne odciąć) przekroić wzdłuż i dokładnie umyć warzywa. Oczyszczone pory pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Zajmie to kilka minut. Kiedy warzywa w rosole będą miękkie, wrzucamy do nich przygotowane wcześniej pory, po czym dokładnie miksujemy do ulubionej konsystencji. Zupę solimy do smaku. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco wody. W tym momencie, lub już na talerzu, dodajemy kawałki gorgonzoli.
Podajemy ozdobioną plastrami pora w towarzystwie świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego!
Aksamitna zupa krem z pora z gorgonzolą
Nie wiadomo dlaczego zmiksowana zupa, choć ma wspaniałą, jedwabistą konsystencję, dla wielu osób wciąż wydaje się dziwacznym daniem. Na widok zupy o konsystencji kremu zwykle wzdrygają się mężczyźni, jako odbiorcę tego typu dań wskazując raczej dzieci. Moim zdaniem zupełnie niesłusznie.Składniki
(na 4 osoby)
- 1,5 l. domowego rosołu (warzywnego)
- 150 g. selera (mały korzeń)
- dwie nieduże pietruszki
- 3 średnie ziemniaki
- dwa pory
- łyżka masła
- 30 g (plaster) sera gorgonzola
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do rosołu wrzucamy seler, pietruszkę i ziemniaki. Najlepiej pokroić je w drobną kostkę, co znacznie przyspieszy proces gotowania. W tym samym czasie przygotować pory. Ich jasne części (zupełnie ciemne odciąć) przekroić wzdłuż i dokładnie umyć warzywa. Oczyszczone pory pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Zajmie to kilka minut. Kiedy warzywa w rosole będą miękkie, wrzucamy do nich przygotowane wcześniej pory, po czym dokładnie miksujemy do ulubionej konsystencji. Zupę solimy do smaku. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco wody. W tym momencie, lub już na talerzu, dodajemy kawałki gorgonzoli.
Podajemy ozdobioną plastrami pora w towarzystwie świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego!
Robię trochę inaczej, ale ta też wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńCałkiem fajna ta zupka! Uwielbiam por, dlatego chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam. Jest pyszna.
OdpowiedzUsuń