caprese,
Wspaniale rozpuszcza się na pizzy, dodaje smaku i elegancji wielu sałatkom. Jest głównym składnikiem włoskiej caprese.
Powinna być delikatna i niezbyt zwarta, w smaku łagodnie mleczna. Oczywiście ważna jest też faktura i konsystencja.
Mozzarella, która najczęściej jadamy, zrobiona jest z mleka krowiego. Tą nazywa się fior di latte. Jednak prawdziwej rozkoszy doznamy jedząc mozzarellę z mleka bawolego. I z takiego mleka prawdziwa powinna być wytwarzana. Mówią o tym specjalne dyrektywy i certyfikaty. Przykładem może być regionalny włoski produkt - "mozzarella di bufala campana". Zgodnie z warunkami, na podstawie których został doceniony (wyróżniony certyfikatem DOC), ser ten musi pochodzić z Kampanii, regionu na południu, i być produkowany z mleka tamtejszych czarnych bawolic. Ser jest drogi, nie brakuje więc oszustów podrabiających ten wyborny produkt. Ser produkowany jest w najdalszych zakątkach Włoch, z normalnego mleka krowiego, i sprzedawany jako "mozzarella di bufala campana". Lepiej więc uważać i nie dać się oszukać.
Przepis: sałatka caprese
mozzarella
2 dojrzałe pomidory
bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz
Pomidory pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu
w kształt koła. Ozdobić listkami bazylii. Na pomidorach ułożyć mozzarellę (można ją pokroić w plastry i ułożyć naprzemiennie z pomidorami).
Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z octem.
Smacznego!
Mozzarella + pomidor = zestaw idealny
Mozzarellę kojarzymy zwykle z kuchnią słonecznej Italii. I słusznie. Jednak ja najlepszą w swoim życiu jadłam w Szwajcarii, choć nie pamiętam, gdzie była wyprodukowana. Zwyczajnie zamówiłam caprese w restauracji w Lugano.Wspaniale rozpuszcza się na pizzy, dodaje smaku i elegancji wielu sałatkom. Jest głównym składnikiem włoskiej caprese.
Powinna być delikatna i niezbyt zwarta, w smaku łagodnie mleczna. Oczywiście ważna jest też faktura i konsystencja.
Mozzarella, która najczęściej jadamy, zrobiona jest z mleka krowiego. Tą nazywa się fior di latte. Jednak prawdziwej rozkoszy doznamy jedząc mozzarellę z mleka bawolego. I z takiego mleka prawdziwa powinna być wytwarzana. Mówią o tym specjalne dyrektywy i certyfikaty. Przykładem może być regionalny włoski produkt - "mozzarella di bufala campana". Zgodnie z warunkami, na podstawie których został doceniony (wyróżniony certyfikatem DOC), ser ten musi pochodzić z Kampanii, regionu na południu, i być produkowany z mleka tamtejszych czarnych bawolic. Ser jest drogi, nie brakuje więc oszustów podrabiających ten wyborny produkt. Ser produkowany jest w najdalszych zakątkach Włoch, z normalnego mleka krowiego, i sprzedawany jako "mozzarella di bufala campana". Lepiej więc uważać i nie dać się oszukać.
Przepis: sałatka caprese
mozzarella
2 dojrzałe pomidory
bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz
Pomidory pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu
w kształt koła. Ozdobić listkami bazylii. Na pomidorach ułożyć mozzarellę (można ją pokroić w plastry i ułożyć naprzemiennie z pomidorami).
Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z octem.
Smacznego!
0 komentarze: