Cebularze,
Niektórzy są zdania, że prawdziwe cebularze wykonuje się wyłącznie z ciasta chlebowego. W mojej kuchni wykorzystuję ciasto takie jak na pizzę. Nie używam też maku, który króluje w tego typu przepisach. Pojawia się za to wspomniany ser.
Przepis na cebularze
Ciasto:
Do szklanki wrzucamy rozdrobnione drożdże i zalewamy je letnią wodą, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozczyn drożdży i oliwę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gdy „rodzi” się ciasto, obieramy i kroimy cebulę w cienkie paski lub kostkę i dusimy na maśle - można ją lekko posolić i popieprzyć.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej forujemy kulę i wałkujemy na płaski placek. Na środek każdego placka kładziemy cebulę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C i wstawiamy cebularze. Pieczemy przez 10 - 15 minut, aż ich boki się zarumienią, a spód będzie chrupiący. Na koniec posypujemy tartym serem i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika, by ser się roztopił. Smacznego!
Cebularze dla głodomorów
Lubie pizzę, ale zdarza się, że gdy przyjdzie mi na nią ochota (lub domownikom), nie mam wszystkich składników, aby ją zrobić. Jednak nigdy nie brakuje mi w domu mąki, drożdży, cebuli i sera. Czas więc zakasać rękawy i zrobić cebularze. Są naprawdę pyszne.Niektórzy są zdania, że prawdziwe cebularze wykonuje się wyłącznie z ciasta chlebowego. W mojej kuchni wykorzystuję ciasto takie jak na pizzę. Nie używam też maku, który króluje w tego typu przepisach. Pojawia się za to wspomniany ser.
Przepis na cebularze
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g pszennej mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 duże cebule
- Łyżka masła
- Mozzarella lub dowolny żółty (raczej miękki) ser. Jego ilość zależy od naszych upodobań. W mojej kuchni dużo :)
Do szklanki wrzucamy rozdrobnione drożdże i zalewamy je letnią wodą, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozczyn drożdży i oliwę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gdy „rodzi” się ciasto, obieramy i kroimy cebulę w cienkie paski lub kostkę i dusimy na maśle - można ją lekko posolić i popieprzyć.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej forujemy kulę i wałkujemy na płaski placek. Na środek każdego placka kładziemy cebulę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C i wstawiamy cebularze. Pieczemy przez 10 - 15 minut, aż ich boki się zarumienią, a spód będzie chrupiący. Na koniec posypujemy tartym serem i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika, by ser się roztopił. Smacznego!
dla głodomorka czyli dla mnie ! <3
OdpowiedzUsuńFajny przepis, wyglądają zachęcająco. Właśnie myślałam, żeby zrobić dzisiaj cebularze:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam, a myślę, że to bardzo fajna przekąska, a może nawet i obiad:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że z powodzeniem można je jeść o każdej porze dnia. Mi zdarza się, że robię je jednego dnia, a drugiego zabieram w podróż. Świetnie sprawdzają się, gdy podczas długiej jazdy samochodem trzeba coś zjeść, a nie ma się gdzie zatrzymać. Na zimno też smakują bardzo dobrze
OdpowiedzUsuń