Desery i ciasta,
Śniadanie, deser, obiad, nawet kolacja... placki z jabłkami o każdej porze dnia będą smakowały wspaniale.
Jak je zrobić? Oto przepis na 3-4 porcje:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Białka z jajek ubić na sztywną pianę. Z pozostałych składników zrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać trochę więcej kefiru. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Do gotowego ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. W cieście maczać krążki jabłek i smażyć z każdej strony aż będą rumiane. Podawać z miodem i miętą. Dobrze smakują też posypane cukrem pudrem lub z jogurtem greckim.
Smacznego!
Puszyste placki z jabłkami
Śniadanie, deser, obiad, nawet kolacja... placki z jabłkami o każdej porze dnia będą smakowały wspaniale.
Jak je zrobić? Oto przepis na 3-4 porcje:
- Pół szklanki dowolnego kefiru (lub maślanki)
- Dwa jajka
- Pięć czubatych łyżek mąki
- Cztery jabłka
- Łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy)
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Białka z jajek ubić na sztywną pianę. Z pozostałych składników zrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać trochę więcej kefiru. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Do gotowego ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. W cieście maczać krążki jabłek i smażyć z każdej strony aż będą rumiane. Podawać z miodem i miętą. Dobrze smakują też posypane cukrem pudrem lub z jogurtem greckim.
Smacznego!
Ostatnio chodzą za mną właśnie takie placuszki :D Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze dwa :)
OdpowiedzUsuńcudowny stosik placuszków :)
OdpowiedzUsuńto takie wspomnienie dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuń...wyglądają obłędnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej ;D
OdpowiedzUsuńFakt, tak smakują :)
UsuńWspaniałe. Akurat na niedzielne śniadanie
OdpowiedzUsuń