Desery i ciasta,

Puszyste placki z jabłkami

piątek, lutego 15, 2013 Anonimowy 7 Comments


 Śniadanie, deser, obiad, nawet kolacja... placki z jabłkami o każdej porze dnia będą smakowały wspaniale.
Jak je zrobić? Oto przepis na 3-4 porcje:

  • Pół szklanki dowolnego kefiru (lub maślanki)
  • Dwa jajka
  • Pięć czubatych łyżek mąki
  • Cztery jabłka
  • Łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy)
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Białka z jajek ubić na sztywną pianę. Z pozostałych składników zrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać trochę więcej kefiru. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Do gotowego ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. W cieście maczać krążki jabłek i smażyć z każdej strony aż będą rumiane. Podawać z miodem i miętą. Dobrze smakują też posypane cukrem pudrem lub z jogurtem greckim.
Smacznego!









7 komentarzy:

  1. Ostatnio chodzą za mną właśnie takie placuszki :D Pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam jeszcze dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny stosik placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to takie wspomnienie dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...wyglądają obłędnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe. Akurat na niedzielne śniadanie

    OdpowiedzUsuń