Dania z ziemniaków,
W elipsowatych pyzach z mięsem w środku można się zakochać. Co więcej, uwielbiają je nie tylko mężczyźni. Przebywając na Suwalszczyźnie na początku bałam się je jadać, głównie ze względu na ich... kaloryczność. Z czasem pokochałam je jednak tak bardzo, że nie mogę się im oprzeć. Z niecierpliwością czekam, kiedy zjem je kolejny raz!
A Wy jedliście kiedyś kartacze? Może powiecie, gdzie Wam najbardziej smakowały.
Kartacze uzależniają
Próbowałam kartaczy w różnych miejscach, jednak nigdzie nie smakują tak, jak na Suwalszczyźnie. Popularne są zresztą w całej północno - wschodniej Polsce. W każdym innym miejscu to zwykła podróbka.W elipsowatych pyzach z mięsem w środku można się zakochać. Co więcej, uwielbiają je nie tylko mężczyźni. Przebywając na Suwalszczyźnie na początku bałam się je jadać, głównie ze względu na ich... kaloryczność. Z czasem pokochałam je jednak tak bardzo, że nie mogę się im oprzeć. Z niecierpliwością czekam, kiedy zjem je kolejny raz!
A Wy jedliście kiedyś kartacze? Może powiecie, gdzie Wam najbardziej smakowały.
Ja kartaczy nigdy nie jadłam, ale skoro je tak zachwalasz, to muszę naprawić swój błąd jak najszybciej! :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam. Ale tak jak napisałam, trzeba ich próbować tam, gdzie robione są na co dzień i od lat, czyli na wschodzie Polski. Przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia
OdpowiedzUsuńCo racja to racja:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPrzyłączam się gorąco i z zapałem, bo co prawda z centralnej Polski jestem, ale wakacje często na suwalszczyźnie spędzam. I tam jedynie zdarza mi się sporo biegać:)
OdpowiedzUsuńoj uzależniają i to bardzo:) mnie strasznie smakują:)
OdpowiedzUsuńjadłam coś podobnego ale to były tradycyjne kartacze, szkoda bo uwielbiam wszelkie kluchy
OdpowiedzUsuńNajelsze kartacze robiła moja babcia - reszta to podróbka ;)
OdpowiedzUsuńOj, takie od babci to każdy by zjadł :)
OdpowiedzUsuń