przepis,
Składniki
Sposób przygotowania
Mięsne kawałki gotujemy z włoszczyzną, (drobno pokrojoną) solą i pieprzem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po ok. pół godzinie, gdy powstanie rosół, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy dalej, aż ziemniaki zmiękną. Na tarce o grubych oczkach trzemy ogórki i wrzucamy je do zupy. Nie możemy dodać ogórków, zanim ziemniaki nie zmiękną, ponieważ w kwaśnej zupie się nie ugotują. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na chwile przed wyłączeniem, wrzucamy koperek.
Osobiście nie zabielam zup, ale jeśli ktoś lubi, może dodać śmietanę.
Smacznego!
Zupa ogórkowa
Gdy za oknem chłód, trzeba się czymś rozgrzać. Może być na przykład... zupa ogórkowa.
Zrobią ją nawet osoby bez wielkich zdolności kulinarnych.
- 40 dag żeberek (mogą być części rosołowe kurczaka)
- 3-4 ziemniaki (zależnie od wielkości)
- Zestaw włoszczyzny (seler, marchew, pietruszka, por)
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Sól, pieprz
- 4 duże ogórki kiszone (najlepiej domowe)
- Koperek (może być suszony)
- Średniej wielkości garnek
Sposób przygotowania
Mięsne kawałki gotujemy z włoszczyzną, (drobno pokrojoną) solą i pieprzem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po ok. pół godzinie, gdy powstanie rosół, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy dalej, aż ziemniaki zmiękną. Na tarce o grubych oczkach trzemy ogórki i wrzucamy je do zupy. Nie możemy dodać ogórków, zanim ziemniaki nie zmiękną, ponieważ w kwaśnej zupie się nie ugotują. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na chwile przed wyłączeniem, wrzucamy koperek.
Osobiście nie zabielam zup, ale jeśli ktoś lubi, może dodać śmietanę.
Smacznego!
0 komentarze: