Crumble,
Crumble z jabłkami i żurawiną
Crumble z jabłkami to dla mnie nic innego jak szybka szarlotka. Ma ponadto dwie zalety - nie ma w niej zbyt dużo ciasta (co jest ważne, gdy ograniczamy kalorie) i robi się ją wyjątkowo szybko.
Potrzebujemy
4 jabłka
garść suszonej żurawiny
pół łyżeczki cynamonu
100 g. masła
łyżka cukru
50 g. mąki
50. g. płatków owsianych
2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Do "nadzienia" nie używam cukru i nie prażę jabłek. Ma być przecież szybko. Obrane jabłka kroimy w kostkę i w naczyniu do zapiekania mieszamy z żurawiną i cynamonem.
Z masła, mąki, cukru i płatków owsianych robimy coś, co przypomina kruszonkę. Wystarczy zrobić w palcach okruchy. Jeśli używamy miksera, nie należy łączyć z nim składników zbyt długo, ponieważ ciasto się zbryli. Kruszonką posypujemy jabłka, a na nią płatki migdałowe. Pieczemy pół godziny w rozgrzanym do 200 st. piekarniku. Do ciepłego crumble polecam lody. Choć są trudności z nakładaniem, "bałagan" na talerzu raczej nikomu nie przeszkadza. Zimne crumble da się już kroić jak ciasto. Smacznego!
0 komentarze: