Boże Narodzenie,
Efektowny wygląd i wspaniały smak to atuty tej potrawy. Na dodatek jest prosta w wykonaniu.
Co więcej? Nie dość, że rolada pięknie prezentuje się na stole, jest też bardzo zdrowym daniem. Niepozorne zielone listki szpinaku kryją w sobie witaminy A, B, PP i C, żelazo, mangan, magnez, miedź, wapń, fosfor i jod i jak na zielone warzywo przystało, kaloryczność szpinaku jest niewielka – ok. 25 kcal w 100g. Z kolei łosoś to bogate źródło białka i kwasów Omega-3.
Przepis
Składniki
Wykonanie
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Nie powinno być w nim wody. Jeśli jest, należy smażyć dopóki odparuje. Po tym zabiegu całość studzimy.
Żółtka jajek i mąkę dodajemy do zimnego szpinaku, mieszamy. Białka dokładnie ubijamy. Pianę dodajemy do szpinaku (nie odwrotnie) i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na dużą blachę (ok. 20×30 cm - im większa, tym placek będzie bardziej płaski) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 12-15 min. w rozgrzanym wcześniej do 200 st. piekarniku. Placek szpinakowy wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy. Pozostawiamy przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia. Dzięki temu łatwiej będzie się zwijał.
Z placka zdejmujemy papier, na którym się piekł, smarujemy serkiem, a na to układamy plastry łososia, który powinien pokryć całość. Zwijamy ściśle roladę wzdłuż dłuższego brzegu i owijamy folią do żywności. Roladą wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
Smacznego!
Efektowna szpinakowa rolada z łososiem
Efektowny wygląd i wspaniały smak to atuty tej potrawy. Na dodatek jest prosta w wykonaniu.
Co więcej? Nie dość, że rolada pięknie prezentuje się na stole, jest też bardzo zdrowym daniem. Niepozorne zielone listki szpinaku kryją w sobie witaminy A, B, PP i C, żelazo, mangan, magnez, miedź, wapń, fosfor i jod i jak na zielone warzywo przystało, kaloryczność szpinaku jest niewielka – ok. 25 kcal w 100g. Z kolei łosoś to bogate źródło białka i kwasów Omega-3.
Przepis
Składniki
- 450 g mrożonego szpinaku (opakowanie)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 4 jajka
- dwa serki śmietankowe lub o smaku czosnkowym (np. Almette, Philadelphia)
- sól, pieprz
- 400 g łososia wędzonego w plastrach (zwykle dwa opakowania)
Wykonanie
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Nie powinno być w nim wody. Jeśli jest, należy smażyć dopóki odparuje. Po tym zabiegu całość studzimy.
Żółtka jajek i mąkę dodajemy do zimnego szpinaku, mieszamy. Białka dokładnie ubijamy. Pianę dodajemy do szpinaku (nie odwrotnie) i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na dużą blachę (ok. 20×30 cm - im większa, tym placek będzie bardziej płaski) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 12-15 min. w rozgrzanym wcześniej do 200 st. piekarniku. Placek szpinakowy wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy. Pozostawiamy przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia. Dzięki temu łatwiej będzie się zwijał.
Z placka zdejmujemy papier, na którym się piekł, smarujemy serkiem, a na to układamy plastry łososia, który powinien pokryć całość. Zwijamy ściśle roladę wzdłuż dłuższego brzegu i owijamy folią do żywności. Roladą wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
Smacznego!
Szpinak, łosoś<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą roladę, najczęściej robimy ją w domu na Wielkanoc, tylko dajemy zmielony twaróg z cytryną i przyprawami zamiast takiego serka. Jest przepyszna ! :D
OdpowiedzUsuńZmielony twaróg? To również dobry pomysł. Muszę spróbować
OdpowiedzUsuńfaktycznie, że robi wrażenie - cudowna i z pewnością smaczna
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie ;d
OdpowiedzUsuń