grzyby,

Szybki obiad: pieczarki w pomidorach

piątek, lutego 22, 2013 Anonimowy 3 Comments


 Jeśli do domu wracacie z pracy zmęczeni tak bardzo, że nie macie siły stać w kuchni lub nie macie czasu na wielkie skupianie się na  gotowaniu, ten przepis jest dla was. Szybki, lekki obiad w 15 minut.


Przepis

Składniki
  • małe opakowanie pieczarek
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • puszka pomidorów 
  • bazylia (najlepiej świeże liście)
  • sól, pieprz
  • parmezan (lub inny twardy ser)

Jak to zrobić

Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na oliwę. Chwilkę smażymy, jednak nie może zrobić się brązowy, ponieważ stanie się gorzki. Wrzucamy pieczarki, pomidory z puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmiękną (10-15 min), zdejmujemy danie z kuchenki i wrzucamy pokrojone drobno liście bazylii. Jeśli korzystamy z suszonej, musimy wrzucić je jeszcze podczas gotowania. Na talerzu posypujemy pieczarki utartym parmezanem. Możemy podawać z ulubionym pieczywem, makaronem lub kaszą kuskus. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ale ładnie podane :)) Uwielbiam pieczarki, wiec zapisuję sobie przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś to zrobiłam, nie wiem czy ja coś zrobiłam źle (zgodnie z przepisem) - ale wyszło mi wręcz niejadalne :-(

    OdpowiedzUsuń