Bombardino,
Składniki
Sposób przygotowania
Alkohol łączymy i delikatnie podgrzewamy. We włoskich barach robi się to dyszą ekspresu do kawy. Całość przelewamy do szklanki lub kieliszka. Napój dekorujemy bitą śmietaną i (jeśli lubimy) posypujemy czekoladą lub kakao.
Bombardino - przepis na włoski smak
Jedni mówią, że piją by się rozgrzać po kilku godzinach spędzonych na stoku, inni nie ukrywają, że zwyczajnie kochają ten smak. Bombardino w Południowym Tyrolu piją niemal wszyscy. Fakt, alkoholowy drink bardziej jest popularny wśród płci pięknej, jednak nie brakuje panów, którzy jajeczny napój traktują trochę jak deser. W końcu kto nie lubi słodyczy.Jak zrobić bombardino?
Składniki
(dla 1 osoby)
- 2/3 części oryginalnego bombardino (jeśli nie mamy to używamy zabajone lub w ostateczności ajerkoniaku)
- 1 cześć brandy, rumu lub whisky
- bita śmietana
- starta czekolada lub kakao kakao
Sposób przygotowania
Alkohol łączymy i delikatnie podgrzewamy. We włoskich barach robi się to dyszą ekspresu do kawy. Całość przelewamy do szklanki lub kieliszka. Napój dekorujemy bitą śmietaną i (jeśli lubimy) posypujemy czekoladą lub kakao.
To zdecydowanie coś dla mnie :) Nigdy nie próbowałam, ale jestem pewna, że taki słodki drink by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuń