Dania mięsne,
Mówi się, że golonka to królowa biesiadnych stołów. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale też dość kaloryczna. Zapewne z tego powodu częściej gustują w niej panowie niż panie. Dziś prosty przepis na danie, które pasuje na praktycznie każdą okazję bo choć nie zawsze wygląda "wyjściowo", smakuje wybornie.
Składniki
Sposób przygotowania
Golonki myjemy oczyszczamy wkładamy do garnka (szybkowaru) i zalewamy wodą. Do garnka wkładamy też warzywa i przyprawy. Włożyć golonki i zamknąć pokrywą szybkowarową na około 45 minut. Na wolnym ogniu taką potrawę trzeba gotować ponad dwie godziny. Po odpowiednim czasie gotowania golonki zrobią się miękkie, a mięso zacznie odchodzić od kości. Na rosole, jaki powstał po gotowaniu golonki, śmiało można ugotować zupę, na przykład taką -> KLIK.
Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, golonkę gotujemy minimalnie krócej, wyciągamy z wywaru i przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy piwem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp 170 C) i pieczemy około 30 minut, aż się zarumieni.
Golonkę podjemy z kapustą, chrzanem lub musztardą.
Smacznego!
fot. © Pojechana Kuchnia
Golonka pasuje na każdą okazję
Mówi się, że golonka to królowa biesiadnych stołów. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale też dość kaloryczna. Zapewne z tego powodu częściej gustują w niej panowie niż panie. Dziś prosty przepis na danie, które pasuje na praktycznie każdą okazję bo choć nie zawsze wygląda "wyjściowo", smakuje wybornie.
Składniki
- 4 golonki
- butelka piwa (opcjonalnie)
- 2-3 liści laurowych
- sól
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- marchew
- pietruszka
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Golonki myjemy oczyszczamy wkładamy do garnka (szybkowaru) i zalewamy wodą. Do garnka wkładamy też warzywa i przyprawy. Włożyć golonki i zamknąć pokrywą szybkowarową na około 45 minut. Na wolnym ogniu taką potrawę trzeba gotować ponad dwie godziny. Po odpowiednim czasie gotowania golonki zrobią się miękkie, a mięso zacznie odchodzić od kości. Na rosole, jaki powstał po gotowaniu golonki, śmiało można ugotować zupę, na przykład taką -> KLIK.
Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, golonkę gotujemy minimalnie krócej, wyciągamy z wywaru i przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy piwem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp 170 C) i pieczemy około 30 minut, aż się zarumieni.
Golonkę podjemy z kapustą, chrzanem lub musztardą.
Smacznego!
fot. © Pojechana Kuchnia
wygląda smacznie, czasami też robię golonkę bo mój mąż ja lubi:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuńWspaniały smakołyk dla mężczyzny
OdpowiedzUsuń