Dania mięsne,

Golonka pasuje na każdą okazję

sobota, marca 08, 2014 Anonimowy 3 Comments



Mówi się, że golonka to królowa biesiadnych stołów. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale też dość kaloryczna. Zapewne z tego powodu częściej gustują w niej panowie niż panie.  Dziś prosty przepis na danie, które pasuje na praktycznie każdą okazję bo choć nie zawsze wygląda "wyjściowo", smakuje wybornie.


Składniki
  •     4 golonki
  •     butelka piwa (opcjonalnie)
  •     2-3 liści laurowych
  •     sól
  •     ziele angielskie
  •     pieprz ziarnisty
  •     marchew
  •     pietruszka
  •     2 cebule
  •     2-3 ząbki czosnku



Sposób przygotowania

Golonki myjemy oczyszczamy wkładamy do garnka (szybkowaru) i zalewamy wodą. Do garnka wkładamy też warzywa i przyprawy.  Włożyć golonki i zamknąć pokrywą szybkowarową na około 45 minut. Na wolnym ogniu taką potrawę trzeba gotować ponad dwie godziny. Po odpowiednim czasie gotowania golonki zrobią się miękkie, a mięso zacznie odchodzić od kości. Na rosole, jaki powstał po gotowaniu golonki, śmiało można ugotować zupę, na przykład taką -> KLIK.

Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, golonkę gotujemy minimalnie krócej, wyciągamy z wywaru i przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy piwem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp 170 C) i pieczemy około 30 minut, aż się zarumieni.
Golonkę podjemy z kapustą, chrzanem lub musztardą.

Smacznego!


 fot. © Pojechana Kuchnia

3 komentarze:

  1. wygląda smacznie, czasami też robię golonkę bo mój mąż ja lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały smakołyk dla mężczyzny

    OdpowiedzUsuń