jajka,
Składniki
Sposób przygotowania
Całe jaja dobrze rozbijamy w naczyniu widelcem lub sprężynką
Na lekko rozgrzaną patelnię o średnicy 20 cm. wrzucamy masło. Kiedy zacznie się lekko pienić, wylewamy na masę jajeczną i postawiamy na średnim gazie. Smażymy bez przykrycia. W ten sposób omlet będzie się powoli ścinał.
Przygotowane osobno dodatki rozkładamy na jednej połowie omletu. Całość zsuwamy z patelni od strony dodatków - gdy ta połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykrywamy ją drugą częścią. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Wytrawny omlet z łososiem i rukolą
Szybko, smacznie, prosto, zdrowo... te cztery słowa wystarczą, by opisać danie, jakim jet omlet. Idealny na śniadania albo lunch. Świetny będzie również na kolację. Dodatki zależą wyłącznie od naszej fantazji, bowiem wytrawny omlet równie dobrze komponuje się z warzywami, rybami, jak i boczkiem. Co kto lubi.Składniki
- 2 jajka (najlepiej wiejskie lub ściółkowe)
- 0,5 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
- 50-70 g. łososia (może być sałatkowy)
- rukola
Sposób przygotowania
Całe jaja dobrze rozbijamy w naczyniu widelcem lub sprężynką
Na lekko rozgrzaną patelnię o średnicy 20 cm. wrzucamy masło. Kiedy zacznie się lekko pienić, wylewamy na masę jajeczną i postawiamy na średnim gazie. Smażymy bez przykrycia. W ten sposób omlet będzie się powoli ścinał.
Przygotowane osobno dodatki rozkładamy na jednej połowie omletu. Całość zsuwamy z patelni od strony dodatków - gdy ta połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykrywamy ją drugą częścią. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło. Smacznego!
0 komentarze: