góry,
Pozostaje jeszcze odpowiedzieć sobie na pytanie - czy naprawdę zupa jest zrobiona na "świńskim ryju"?
Prawdziwi smakosze podkreślają, że "prawdziwa kwaśnica" musi być przygotowana na wywarze ze świńskiego ryja, a kolejnym ważnym składnikiem jest golonko. Danie przygotowane na wywarze z tych składników dla wielu osób jest prawdziwym rarytasem. Takiego przysmaku (na świńskim ryju) można spróbować w wielu karczmach w Beskidach.
Bywa jednak i tak, że "świński ryj" to po prostu symbol dobrego kawałka wieprzowiny (zawsze wędzonej), na którym ugotowano danie. Na takiej zupie dzisiaj się skupiam.
Jeszcze jedna uwaga - fachowcy w dziedzinie gotowania kwaśnicy są zdania, że pod żadnym pozorem nie można dodawać do niej warzyw takich jak marchewka czy pietruszka - w ten sposób robi się bowiem kapuśniak!
Jak ugotować kwaśnicę - przepis
Smacznego!
Kwaśnica nie tylko w górskim klimacie
Kwaśnica na świńskim ryju - dla niektórych brzmi tak okropnie, że nie wyobrażają sobie choćby spróbowania tego specjału. A szkoda. Wystarczy wyobrazić sobie, że kwaśnica to nic innego jak kapuśniak, tylko... o niebo lepszy! Najlepiej smakuje w polskich górach. Fantastycznie rozgrzewa po szaleństwach na nartach czy snowboardzie. Jest jeszcze jedna wielka zaleta zupy - stawia na nogi po szalonej imprezie.Pozostaje jeszcze odpowiedzieć sobie na pytanie - czy naprawdę zupa jest zrobiona na "świńskim ryju"?
Prawdziwi smakosze podkreślają, że "prawdziwa kwaśnica" musi być przygotowana na wywarze ze świńskiego ryja, a kolejnym ważnym składnikiem jest golonko. Danie przygotowane na wywarze z tych składników dla wielu osób jest prawdziwym rarytasem. Takiego przysmaku (na świńskim ryju) można spróbować w wielu karczmach w Beskidach.
Bywa jednak i tak, że "świński ryj" to po prostu symbol dobrego kawałka wieprzowiny (zawsze wędzonej), na którym ugotowano danie. Na takiej zupie dzisiaj się skupiam.
Jeszcze jedna uwaga - fachowcy w dziedzinie gotowania kwaśnicy są zdania, że pod żadnym pozorem nie można dodawać do niej warzyw takich jak marchewka czy pietruszka - w ten sposób robi się bowiem kapuśniak!
Jak ugotować kwaśnicę - przepis
- 0,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg ziemniaków
- cebula - 1 sztuka
- 1-2 liście laurowe
- ziele angielskie (ok. 5 szt)
- szczypta kminku
- sól, pieprz
Smacznego!
0 komentarze: