Bez glutenu,

Falafel - wegetariański fast food

sobota, lutego 07, 2015 Anonimowy 7 Comments

Arabski falafel od jakiegoś czasu szturmem podbija podniebienia gości rodzimych barów i restauracji. W sumie trudno się dziwić - smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy to wyjątkowo smaczna potrawa. Pełna smaku, dzięki dużej ilości przypraw. Dzięki kilku trikom, jak choćby dodanie odrobiny sody, pozostaje w środku miękki (soda przyspiesza proces smażenia strączków), kusząc przy tym chrupiącą skórką. I pamiętamy - do przygotowania falafela nie używamy ciecierzycy z puszki!



Składniki
Na około 20 porcji
  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • liście kolendry (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka  ziaren kolendry
  • ziele angielskie
  • duża szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ew. proszku do pieczenia)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
Ziarna ciecierzycy zalać na noc zimą wodą. Do rana podwoi swoją objętość. Odlać wodę, opłukać i zblendować na gładką masę, jednak nie za drobno. Dodać cebulę i czosnek i dalej blendować. Do zmielonej masy dodać pokrojoną drobno garść natki pietruszki i kolendry, sodę sól, pieprz i chili.  Kumin, ziarna kolendry, ziele angielskie uprażyć na patelni (uzyskamy więcej aromatu), po czym utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do pieprzu. Przyprawy dodać do masy, wymieszać i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, wedle uznania. Smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sałatkami, w picie, z ulubionymi sosami. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Nie przepadam za smażonymi daniami, ale Twoje falafele wyglądają bardzo smakowicie i z pewnością bym takimi nie pogardziła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają idealnie i pewnie tak smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne. zachęcam do wypróbowania przepisu

      Usuń