Bez glutenu,
Składniki
Sposób przygotowania
Ziarna ciecierzycy zalać na noc zimą wodą. Do rana podwoi swoją objętość. Odlać wodę, opłukać i zblendować na gładką masę, jednak nie za drobno. Dodać cebulę i czosnek i dalej blendować. Do zmielonej masy dodać pokrojoną drobno garść natki pietruszki i kolendry, sodę sól, pieprz i chili. Kumin, ziarna kolendry, ziele angielskie uprażyć na patelni (uzyskamy więcej aromatu), po czym utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do pieprzu. Przyprawy dodać do masy, wymieszać i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, wedle uznania. Smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sałatkami, w picie, z ulubionymi sosami. Smacznego!
Falafel - wegetariański fast food
Arabski falafel od jakiegoś czasu szturmem podbija podniebienia gości rodzimych barów i restauracji. W sumie trudno się dziwić - smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy to wyjątkowo smaczna potrawa. Pełna smaku, dzięki dużej ilości przypraw. Dzięki kilku trikom, jak choćby dodanie odrobiny sody, pozostaje w środku miękki (soda przyspiesza proces smażenia strączków), kusząc przy tym chrupiącą skórką. I pamiętamy - do przygotowania falafela nie używamy ciecierzycy z puszki!Składniki
Na około 20 porcji
- szklanka suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- liście kolendry (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- ziele angielskie
- duża szczypta chili
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ew. proszku do pieczenia)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ziarna ciecierzycy zalać na noc zimą wodą. Do rana podwoi swoją objętość. Odlać wodę, opłukać i zblendować na gładką masę, jednak nie za drobno. Dodać cebulę i czosnek i dalej blendować. Do zmielonej masy dodać pokrojoną drobno garść natki pietruszki i kolendry, sodę sól, pieprz i chili. Kumin, ziarna kolendry, ziele angielskie uprażyć na patelni (uzyskamy więcej aromatu), po czym utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do pieprzu. Przyprawy dodać do masy, wymieszać i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, wedle uznania. Smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sałatkami, w picie, z ulubionymi sosami. Smacznego!
Świetne!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za smażonymi daniami, ale Twoje falafele wyglądają bardzo smakowicie i z pewnością bym takimi nie pogardziła ;)
OdpowiedzUsuńPolecam. Są naprawdę pyszne
UsuńWyglądają idealnie i pewnie tak smakują
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne. zachęcam do wypróbowania przepisu
UsuńPyszna rzecz
OdpowiedzUsuń