Dania mięsne,
Składniki
Sposób przygotowania
Groch przebrać, wypłukać i namoczyć kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie groch z dodatkiem obranych warzyw (poza ziemniakami) i przypraw gotować aż będzie miękki. Na patelni podsmażyć pokrojony w plastry lub kostkę boczek i kiełbasę. Podsmażony dodać do zupy i dalej gotować. Gdy groch się rozgotuje, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
Zupa powinna być gęsta, jednak gdy będzie zbyt zawiesista, należy dolać do niej nieco wody. Smacznego!
Grochówka na zimowe chłody
Grochówka to bardziej męska niż damska zupa. Przynajmniej w teorii. Częściej też jadana jest zimą niż latem. Ma to swoje logiczne uzasadnienie - jest treściwa i rozgrzewająca. Długo nie chce się po niej sięgać po kolejny posiłek. Po tych informacjach o kaloriach nie wspominam.Składniki
- 2 szklanki łupanego (połówek), żółtego grochu
- 50 dkg wędzonego nieparzonego boczku, ew. 50 dag żeberek wieprzowych
- kawałek wędzonej kiełbasy
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- trzy cebule
- ząbek czosnku
- 5 średnich ziemniaków
- 3 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- dwie garście majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Groch przebrać, wypłukać i namoczyć kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie groch z dodatkiem obranych warzyw (poza ziemniakami) i przypraw gotować aż będzie miękki. Na patelni podsmażyć pokrojony w plastry lub kostkę boczek i kiełbasę. Podsmażony dodać do zupy i dalej gotować. Gdy groch się rozgotuje, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
Zupa powinna być gęsta, jednak gdy będzie zbyt zawiesista, należy dolać do niej nieco wody. Smacznego!
piękne zdjęcia :) zachęcają do spróbowania. Ja ostatnio robiłam fasolową.
OdpowiedzUsuńIdealne na taką porę roku :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Fasolową muszę wpisać na listę do zrobienia. dziękuję za inspirację :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńPyszna i sycąca :)
OdpowiedzUsuń