Dania mięsne,

Grochówka na zimowe chłody

poniedziałek, lutego 09, 2015 Anonimowy 4 Comments

Grochówka to bardziej męska niż damska zupa. Przynajmniej w teorii. Częściej też jadana jest zimą niż latem. Ma to swoje logiczne uzasadnienie - jest treściwa i rozgrzewająca. Długo nie chce się po niej sięgać po kolejny posiłek. Po tych informacjach o kaloriach nie wspominam.




Składniki
  • 2 szklanki łupanego (połówek), żółtego grochu
  • 50 dkg wędzonego nieparzonego boczku, ew. 50 dag żeberek wieprzowych
  • kawałek wędzonej kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • trzy cebule
  • ząbek czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • dwie garście majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
Groch przebrać, wypłukać i namoczyć kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie groch z dodatkiem obranych warzyw (poza ziemniakami) i przypraw gotować aż będzie miękki. Na patelni podsmażyć pokrojony w plastry lub kostkę boczek i kiełbasę. Podsmażony dodać do zupy i dalej gotować. Gdy groch się rozgotuje, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie.

Zupa powinna być gęsta, jednak gdy będzie zbyt zawiesista, należy dolać do niej nieco wody. Smacznego!




4 komentarze:

  1. piękne zdjęcia :) zachęcają do spróbowania. Ja ostatnio robiłam fasolową.
    Idealne na taką porę roku :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolową muszę wpisać na listę do zrobienia. dziękuję za inspirację :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń