muffiny,
Składniki
na ok. 20 muffinów
Ciasto
Sposób przygotowania
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. W misce łączymy wszystkie suche składniki i dodajemy do nich rozpuszczone w mleku drożdże, olej, jajko i przyprawy. Ciasto dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na ok. pół godziny.
Kiedy ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki Całość smażymy do odparowania wody z pieczarek (jeśli woda nadal będzie, należy masę odcisnąć a sicie). Wędlinę pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na tarce. Pieczarki z cebulą (bez wody), wędlinę i większą część sera włożyć do wyrośniętego ciasta i dokładnie wymieszać. Masę wkładać do foremek. Silikonowe nie wymagają przygotowania, formy metalowe najlepiej posmarować olejem i wysypać tartą bułką, w przeciwnym razie mogą być kłopoty z wyciągnięciem dania. Możemy też użyć papilotek.
Muffiny posypać resztą żółtego sera, możemy posypać pokrojonymi oliwkami. Pieczemy je ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
Wytrawne muffiny o smaku pizzy
Lubicie pizzę? Kto ne lubi?! A muffiny? I tu bez problemu znajdzie się wielu zwolenników kształtnych babeczek. Jest przepis, który wspaniale zamyka smak pizzy w niewielkim muffinku. To świetny pomysł na wieczorne spotkanie ze znajomymi, ciepłą kolację lub dziecięcą imprezę. Nadzienie zależy wyłączne od naszej wyobraźni.Składniki
na ok. 20 muffinów
Ciasto
- 150 ml mleka
- 30 g drożdży (zwykle pół paczki)
- 250 g mąki (w moim przypadku pół na pół mąka pszenna i żytnia)
- cztery łyżki oleju
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- 400 g pieczarek
- cebula
- 300 g ulubionej wędliny
- ser żółty (według uznania)
- olej (opcjonalnie)
- bułka tarta (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. W misce łączymy wszystkie suche składniki i dodajemy do nich rozpuszczone w mleku drożdże, olej, jajko i przyprawy. Ciasto dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na ok. pół godziny.
Kiedy ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki Całość smażymy do odparowania wody z pieczarek (jeśli woda nadal będzie, należy masę odcisnąć a sicie). Wędlinę pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na tarce. Pieczarki z cebulą (bez wody), wędlinę i większą część sera włożyć do wyrośniętego ciasta i dokładnie wymieszać. Masę wkładać do foremek. Silikonowe nie wymagają przygotowania, formy metalowe najlepiej posmarować olejem i wysypać tartą bułką, w przeciwnym razie mogą być kłopoty z wyciągnięciem dania. Możemy też użyć papilotek.
Muffiny posypać resztą żółtego sera, możemy posypać pokrojonymi oliwkami. Pieczemy je ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
Wygląda smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie...
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuń