Biała kiełbasa,

Biała kiełbasa pieczona w piwie z porem

sobota, kwietnia 12, 2014 Anonimowy 0 Comments




Dań na niebanalne świąteczne śniadanie wielkanocne z całą pewnością nie brakuje. Jednym z nich jest biała kiełbasa duszona w piwie. To też świetny przepis na urozmaicenie wielkanocnego obiadu.
W trakcie pieczenia piwo i por przemieniają się w aromatyczny i pyszny sos, a danie zyskuje nowy smak. Warto spróbować.

Składniki
  • 1/2 surowej białej kiełbasy
  • pół szklanki jasnego piwa
  • pół pora
  • dwa liście laurowe
  • ziele angielskie 





Sposób przygotowania

Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek kiełbasy należy nakłuć wykałaczką, dzięki temu nie popęka w czasie pieczenia. Pora dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki i układamy na kiełbasie. Dodajemy przyprawy i zalewamy piwem. 

Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 15 minutach zdejmujemy foli i pieczemy jeszcze ok. 5 minut aż kiełbasa si zrumieni. Podajemy z dodatkami (chrzan, musztarda), ciemnym pieczywem lub puree ziemniaczanym.

Smacznego! 


 

 

0 komentarze: