Brownie,
Składniki
Roztopić czekoladę, dodać do niej masło i ostudzić. Ubić jajka, wlać do nich stewię i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać mielone migdały i żurawinę.
Masę wyłożyć do foremki silikonowej lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C przez maksymalnie 50 minut.
Po upieczeniu brownie ostudzić. Można polać gorzką czekoladą, posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów (na ciepło), sosem waniliowy lub truskawkami. Smacznego!
Migdałowe brownie bez mąki i cukru
Bardzo czekoladowe i wilgotne wewnątrz "brownie", to znane na całym świecie amerykańskie ciastka, bardzo czekoladowe. Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Dziś przepis na ten smakołyk, ale bez mąki, za to ze sporą dawką mielonych migdałów, na bazie pysznej gorzkiej czekolady. Robi się je błyskawicznie i smakuje wybornie.Składniki
- 200 g mielonych migdałów
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70 %)
- 4-5 łyżek stewii
- 3 duże jajka
- garść suszonej żurawiny (opcjonalnie)
Roztopić czekoladę, dodać do niej masło i ostudzić. Ubić jajka, wlać do nich stewię i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać mielone migdały i żurawinę.
Masę wyłożyć do foremki silikonowej lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C przez maksymalnie 50 minut.
Po upieczeniu brownie ostudzić. Można polać gorzką czekoladą, posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów (na ciepło), sosem waniliowy lub truskawkami. Smacznego!
0 komentarze: