Chłodnik Litewski,
Smaczna i zdrowa - czego chcieć więcej od idealnej zupy? Chłodnik litewski ma w sobie wszystko, co oferuje nam wiosna - mnóstwo warzyw i cudowną delikatność.
Chłodnik należy do kanonu kuchni litewskiej i polskiej. Oryginalny przepis podaje, że powinien być robiony na kwaśnej śmietanie lub kwaśnym mleku. W mojej wersji występuje jogurt grecki. Jest gęsty, dzięki czemu zupa zyskała cudowną aksamitność. Stare przepisy zalecały też dodatek z wywarów mięsnych. Ten dodatek wydaje się zbyteczny, bowiem posmak zimnego rosołu potrafi zepsuć smak tej fantastycznej zupy.
Składniki
Sposób wykonania
Boćwinkę dokładnie wypłukać i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Całość zalać szklanką wody, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnego wywaru dodać jogurt grecki, po czym dodać pokrojone rzodkiewki, szczypior i koper. Całość dobrze wymieszać i schłodzić. Podawać z jajkiem na twardo. Smacznego!
Chłodnik litewski nie tylko na upały
Smaczna i zdrowa - czego chcieć więcej od idealnej zupy? Chłodnik litewski ma w sobie wszystko, co oferuje nam wiosna - mnóstwo warzyw i cudowną delikatność.
Chłodnik należy do kanonu kuchni litewskiej i polskiej. Oryginalny przepis podaje, że powinien być robiony na kwaśnej śmietanie lub kwaśnym mleku. W mojej wersji występuje jogurt grecki. Jest gęsty, dzięki czemu zupa zyskała cudowną aksamitność. Stare przepisy zalecały też dodatek z wywarów mięsnych. Ten dodatek wydaje się zbyteczny, bowiem posmak zimnego rosołu potrafi zepsuć smak tej fantastycznej zupy.
Składniki
- duży pęczek boćwiny z młodymi buraczkami
- pęczek rzodkiewek
- pęczek posiekanego kopru
- pęczek posiekanego szczypioru
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 szklanki naturalnego jogurtu lub kefiru
- sól, pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania
Boćwinkę dokładnie wypłukać i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Całość zalać szklanką wody, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnego wywaru dodać jogurt grecki, po czym dodać pokrojone rzodkiewki, szczypior i koper. Całość dobrze wymieszać i schłodzić. Podawać z jajkiem na twardo. Smacznego!
bardzo lubię takie chłodniki:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie
OdpowiedzUsuńWspaniały chłodnik.
OdpowiedzUsuń