bazylia,
Zebrane pomidory nie powinny trafiać do lodówki, ponieważ tracą aromat i smak.
Optymalna temperatura dla pomidorów to 10-13 stopni. Dobrze też czują się w temperaturze pokojowej.
Dziś zapraszam na pyszną i wyjątkowo prostą sałatkę z pomidorów, fety i bazylii.
Składniki
Sposób wykonania
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 0,5 cm grubości. Pomidory układamy na talerzu, posypujemy liśćmi bazylii i pokrojoną w kostkę fetą. Całość solimy i polewamy oliwą.
Dobrze smakuje ze świeżą bagietką. Smacznego!
Letnia sałatka z pomidorów, fety i bazylii
Lipiec pachnie pomidorami, jędrnymi i czerwonymi, niczym letni zachód słońca nad Bałtykiem. Żółte, pomarańczowe, brązowe, zielone, a nawet białe lub paskowane... Od kolorów można oszaleć. Inaczej wyglądają i inaczej smakują. Mają jednak jedną wspólną cechę - są zbierane teraz, dlatego właśnie są wyjątkowe.Zebrane pomidory nie powinny trafiać do lodówki, ponieważ tracą aromat i smak.
Optymalna temperatura dla pomidorów to 10-13 stopni. Dobrze też czują się w temperaturze pokojowej.
Dziś zapraszam na pyszną i wyjątkowo prostą sałatkę z pomidorów, fety i bazylii.
Składniki
- 2 pomidory (w moim przypadku paprykowe)
- 75 g (1/4 kostki) fety
- świeże listki bazylii (dowolna ilość)
- sól morska gruboziarnista
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 0,5 cm grubości. Pomidory układamy na talerzu, posypujemy liśćmi bazylii i pokrojoną w kostkę fetą. Całość solimy i polewamy oliwą.
Dobrze smakuje ze świeżą bagietką. Smacznego!
0 komentarze: