bób,
Warto jednak włożyć nieco wysiłku i skomponować świeże, letnie i nieco oryginalniejsze menu.
Nie zapominajmy przy tym, że bób jest bogaty m.in. w witaminy z grupy B, izoflawony, roślinne sterole, tiaminę i niacynę. Samo zdrowie.
Składniki
Bób gotujemy w osolonej wodzie (świeży bób gotuje się bardzo szybko – około 15 minut), odcedzamy i studzimy. Gdy bób będzie zimny, obieramy go ze skórki.
Pomidory kroimy w kostkę, podobnie (ale bardzo drobno) kroimy cebulę. Na drobne kawałki kroimy łososia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy do smaku sól i pieprz, oraz cytrynę i oliwę z oliwek. Całość mieszamy, posypujemy pokrojonym drobno koprem i pokrojoną w kostkę fetą.
Smacznego!
Letnia sałatka z bobu, fety i łososia
Latem bez wątpienia bób króluje na straganach i w ogródkach. Można z niego wyczarować całkiem sporo potraw, choć wiele osób jada go w najprostszy sposób - po ugotowaniu w osolonej wodzie.Warto jednak włożyć nieco wysiłku i skomponować świeże, letnie i nieco oryginalniejsze menu.
Nie zapominajmy przy tym, że bób jest bogaty m.in. w witaminy z grupy B, izoflawony, roślinne sterole, tiaminę i niacynę. Samo zdrowie.
Składniki
- pół kg. bobu
- trzy pomidory (najlepiej jak najbardziej mięsiste)
- 150 g sera feta
- pół młodej cebuli
- 100 g wędzonego łososia
- pęczek kopru
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- oliwa z oliwek
Bób gotujemy w osolonej wodzie (świeży bób gotuje się bardzo szybko – około 15 minut), odcedzamy i studzimy. Gdy bób będzie zimny, obieramy go ze skórki.
Pomidory kroimy w kostkę, podobnie (ale bardzo drobno) kroimy cebulę. Na drobne kawałki kroimy łososia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy do smaku sól i pieprz, oraz cytrynę i oliwę z oliwek. Całość mieszamy, posypujemy pokrojonym drobno koprem i pokrojoną w kostkę fetą.
Smacznego!
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńTo naprawdę smaczne danie. Trzeba mieć tylko trochę cierpliwośći do obierania bobu ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa sałatka, myślę, że bardzo by mi smakowała.
OdpowiedzUsuń