jajka,
Składniki
(na jedną porcję)
Sposób wykonania
Na łyżce masła podsmażamy przez chwilę pokrojoną w piórka cebulę. Pomidory kroimy w ósemki (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Całość smażymy ok. 5 minut pod przykryciem. Gdy pomidory zmiękną, łyżką robimy w nich wgłębienie, w które wbijamy jajka. Całość solimy i doprawiamy pieprzem. Gdy białko się zetnie, całość posypujemy szczypiorkiem.
Wyśmienicie smakuje z ciemnym pieczywem. Smacznego!
Jajka w duszonych pomidorach
Niedzielne śniadania mają w sobie coś magicznego. Trwają zwykle dłużej niż na co dzień, przy stole łącząc całą rodzinę. Mogą być wykwintne lub proste, ale zawsze muszą być smaczne, z ulubionych i świeżych składników. Latem stawiamy na pomidory!Składniki
(na jedną porcję)
- dwa średnie lub jeden duży pomidor (najlepiej jak najbardziej mięsisty)
- pół młodej cebuli
- dwa jajka
- łyżka masła
- łyżka pokrojonego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
Na łyżce masła podsmażamy przez chwilę pokrojoną w piórka cebulę. Pomidory kroimy w ósemki (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Całość smażymy ok. 5 minut pod przykryciem. Gdy pomidory zmiękną, łyżką robimy w nich wgłębienie, w które wbijamy jajka. Całość solimy i doprawiamy pieprzem. Gdy białko się zetnie, całość posypujemy szczypiorkiem.
Wyśmienicie smakuje z ciemnym pieczywem. Smacznego!
Wyśmienite
OdpowiedzUsuńKolorowe śniadanie. Super
OdpowiedzUsuń