jajka,

Jajka w duszonych pomidorach

niedziela, sierpnia 10, 2014 Anonimowy 2 Comments

Niedzielne śniadania mają w sobie coś magicznego. Trwają zwykle dłużej niż na co dzień, przy stole łącząc całą rodzinę. Mogą być wykwintne lub proste, ale zawsze muszą być smaczne, z ulubionych i świeżych składników. Latem stawiamy na pomidory!



Składniki
(na jedną porcję)
  • dwa średnie lub jeden duży pomidor (najlepiej jak najbardziej mięsisty)
  • pół młodej cebuli
  • dwa jajka
  • łyżka masła
  • łyżka pokrojonego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku


Sposób wykonania

Na łyżce masła podsmażamy przez chwilę pokrojoną w piórka cebulę. Pomidory kroimy w ósemki (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Całość smażymy ok. 5 minut pod przykryciem. Gdy pomidory zmiękną, łyżką robimy w nich wgłębienie, w które wbijamy jajka. Całość solimy i doprawiamy pieprzem. Gdy białko się zetnie, całość posypujemy szczypiorkiem.
Wyśmienicie smakuje z ciemnym pieczywem. Smacznego!






2 komentarze: