Cukinia,
Składniki
na 12 porcji
Sposób wykonania
Cukinię ucieramy na tarce grubych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie cukinia "puści" sok, który należy odlać. Do masy z cukinii dodajemy żółtka, mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i przyprawy. Białka ubijamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość dobrze, ale delikatnie, mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek lub do papilotek i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
Po upieczeniu muffiny warto nieco przestudzić, dzięki czemu będzie je łatwiej wyciągać z foremek. Podajemy z jogurtem greckim.
Smacznego!
Wytrawne i lekkie muffiny z cukinii
Ma wspaniały smak, mnóstwo witamin i bardzo mało kalorii. 100 g cukinii to zaledwie 15 kalorii. Bezkarnie mogą ją jeść nawet osoby będące na diecie. Cukinia wspaniale komponuje się z różnymi mięsami, można ją też jadać solo, wyczarować delikatne placuszki lub leczo. Można też zaszaleć i upiec z jej udziałem wytrawne muffiny.Składniki
na 12 porcji
- jedna średniej wielkości cukinia
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- dwie duże łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- nieco pokrojonego drobno rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Cukinię ucieramy na tarce grubych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie cukinia "puści" sok, który należy odlać. Do masy z cukinii dodajemy żółtka, mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i przyprawy. Białka ubijamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość dobrze, ale delikatnie, mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek lub do papilotek i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
Po upieczeniu muffiny warto nieco przestudzić, dzięki czemu będzie je łatwiej wyciągać z foremek. Podajemy z jogurtem greckim.
Smacznego!
0 komentarze: