cebula,
Ci, którzy wątróbki nie lubią pamiętać jednak powinni, że to niedrogie mięso bogate jest w żelazo - w jej stugramowej porcji znajduje się niemal 10 mg, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka.
Składniki
Sposób wykonania
Wątróbki myjemy i wycinamy błony. By mięso straciło nieco swój charakterystyczny zapach, namaczamy je w mleku, odstawiając w chłodne miejsce. Po godzinie wątróbkę osuszamy, oprószamy pieprzem i obtaczamy w mące. Na tym etapie nie solimy, ponieważ sól sprawia, że wątróbka staje się twarda. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 5-7 minut z każdej strony, aż przestanie się z niej sączyć krew.
Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w paski cebulę. Podajemy z ziemniakami lub chlebem. Smacznego!
Wątróbka smażona z cebulą
Dla niektórych to szybki i tani obiad, dla innych rarytas i smakołyk, a dla kolejnej grupy coś, do czego nie mogą się przekonać. Wynika z tego, że wątróbka z cebulą może godzić albo dzielić.Ci, którzy wątróbki nie lubią pamiętać jednak powinni, że to niedrogie mięso bogate jest w żelazo - w jej stugramowej porcji znajduje się niemal 10 mg, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka.
Składniki
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- pół litra mleka
- trzy duże cebule
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- mąka pszenna do panierowania
Sposób wykonania
Wątróbki myjemy i wycinamy błony. By mięso straciło nieco swój charakterystyczny zapach, namaczamy je w mleku, odstawiając w chłodne miejsce. Po godzinie wątróbkę osuszamy, oprószamy pieprzem i obtaczamy w mące. Na tym etapie nie solimy, ponieważ sól sprawia, że wątróbka staje się twarda. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 5-7 minut z każdej strony, aż przestanie się z niej sączyć krew.
Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w paski cebulę. Podajemy z ziemniakami lub chlebem. Smacznego!
Wątróbkę uwielbiam i lubię w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuń