ciasto,

Pełna jabłek szarlotka sypana

sobota, sierpnia 23, 2014 Anonimowy 2 Comments

Rodzinne spotkanie przy stole powinno pachnieć szarlotką. Tak przynajmniej mówi tradycja i mało kto się temu potrafi sprzeciwić. Okraszona lodami (niekoniecznie waniliowymi), zyskuje na smaku.

To pyszne i pachnące cynamonem ciasto z jabłkami na pewno każdemu się uda.


Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (można dodać mniej)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie)

Sposób wykonania




Masło na czas przygotowania ciasta włożyć do zamrażarki.
Wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, kaszę i proszek) wymieszać i podzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cynamon i podzielić na dwie części
Tortownicę o średnicy 23 wysmarować masłem i wysypać tartą bułką (zamiast tego można wyłożyć papierem do pieczenia).
Na dno tortownicy wsypać 1/3 suchych składników. Na wierzchu ułożyć równomiernie połowę jabłek (bez odciskania z soku). Na jabłka wysypać następną część suchych składników i kolejną warstwę jabłek i ostatnią część suchych składników. Zmrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Podawać na ciepło z lodami lub w innej ulubionej formie.
Smacznego!

2 komentarze: