Austria,

Kaiserschmarren - austriacki omlet cesarski

poniedziałek, marca 31, 2014 Anonimowy 0 Comments

Monarchia Austro-Węgierska jednoczyła pod swoim herbem wiele narodów, choć w sprawach kuchni cesarz Franciszek Józef wykazywał się wyjątkowym przywiązaniem do swych rodzinnych stron i regionu. Preferował proste potrawy. Był wielbicielem ciasta ukręconego z jajek, mąki, mleka i odrobiny cukru, jak na przykład puszysty omlet cesarski. Czy rzeczywiście zawdzięczamy istnienie „Kaiserschmarren” nieudanemu, porwanemu na kawałki omletowi, który przygotowano dla władcy? Tego pewnie już nigdy się nie dowiemy.


Omlet cesarski
Składniki
  • 6 jajek
  • 350 – 400 ml mleka
  • 180 – 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru do piany
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • odrobina rumu
  • odrobina startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • ok. 50 g masła do smażenia
  • 1 łyżka startego masła i cukru do karmelizacji
  • cukier puder i cynamon do posypania
Sposób przygotowania


  1.  Rodzynki wsypać do miski, wymieszać z rumem i odstawić na ok. 15 min. Oddzielić żółtko od białka i wrzucić żółtko do miski do mieszania ciasta. Wlać mleko i dodać trochę startej skórki z cytryny i cukru waniliowego, aby ciasto nabrało aromatu, dodać mąkę. Wymieszać na gładką masę.
  2. Ubić białko z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  3. Na jednej dużej albo dwóch małych (powlekanych) patelniach roztopić masło aż na jego powierzchni pojawi się pianka. Wlać masę i po 1-2 minutach posypać odcedzonymi rodzynkami. Podsmażyć spód na jasnobrązowy kolor, obrócić łopatką na drugą stronę i piec przez 6-8 minut w rozgrzanym piekarniku na złotobrązowo.
  4. Dwoma widelcami rozerwać omlet na drobne kawałki. Posypać startym masłem i cukrem i karmelizować w piekarniku przy włączonej górnej grzałce.
  5. Wyjąć (uwaga, uchwyty patelni są gorące!) i ułożyć omlet na podgrzanych talerzach lub podawać bezpośrednio na patelni. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.
    Danie podajemy z powidłami śliwkowymi, morelowymi, sosami owocowymi albo owocami gotowanymi z cukrem.
Czas smażenia: 8-10 min.

0 komentarze: