Boże Narodzenie,
Składniki
Sposób przygotowania
Kaczka powinna być bez szyi, z usuniętymi zawiązkami nowych piór oraz z wyciętym gruczołem z kupra. Kaczkę myjemy i osuszamy, a z jej wnętrza usuwamy nadmiar tłuszczu.
Gdy będzie gotowa, nacieramy ją z wierzchu i od środka solą, pieprzem i rozmarynem, po czym faszerujemy wybranymi owocami. Otwór przy kuperku spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem. Tak przygotowana tuszka powinna postać ok. 5 godzin w chłodnym miejscu.
Kaczkę wkładamy do rękawa foliowego (dzięki temu pozostanie idealnie miękka) i układamy w brytfance. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2 godziny. Po tym czasie rozcinamy rękaw odsłaniając mięso i polewamy kaczkę wytopionym tłuszczem z dna brytfanny. Wstawiamy kaczkę ponownie do piekarnika na ok. 20 minut, by skórka stała się chrupiąca.
Kaczkę podajemy z surówką z czerwonej kapusty lub z buraczkami. Smacznego!
Kaczka pieczona z rozmarynem i jabłkami
Pieczona kaczka to klasyk polskiej kuchni. I w sumie nie wiadomo dlaczego tak rzadko gości na naszych stołach. Tak naprawdę pojawia się od święta. Być może właśnie święta (albo wyjątkowy obiad w gronie całej rodziny) są dobrą okazją, by o kaczce sobie przypomnieć? Oto najprostsza receptura na to danie.Składniki
- 1 kaczka
- 1/2 kg owoców do wyboru (jabłka, śliwki lub brzoskwinie)
- sól, pieprz
- rozmaryn (może być majeranek)
- rękaw foliowy do pieczenia
Sposób przygotowania
Kaczka powinna być bez szyi, z usuniętymi zawiązkami nowych piór oraz z wyciętym gruczołem z kupra. Kaczkę myjemy i osuszamy, a z jej wnętrza usuwamy nadmiar tłuszczu.
Gdy będzie gotowa, nacieramy ją z wierzchu i od środka solą, pieprzem i rozmarynem, po czym faszerujemy wybranymi owocami. Otwór przy kuperku spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem. Tak przygotowana tuszka powinna postać ok. 5 godzin w chłodnym miejscu.
Kaczkę wkładamy do rękawa foliowego (dzięki temu pozostanie idealnie miękka) i układamy w brytfance. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2 godziny. Po tym czasie rozcinamy rękaw odsłaniając mięso i polewamy kaczkę wytopionym tłuszczem z dna brytfanny. Wstawiamy kaczkę ponownie do piekarnika na ok. 20 minut, by skórka stała się chrupiąca.
Kaczkę podajemy z surówką z czerwonej kapusty lub z buraczkami. Smacznego!
Wygląda wspaniale. Aż chce się jeść
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujacy pomysl.Super musi smakowac
OdpowiedzUsuń