Makarony,

Spaghetti z tuńczykiem i porem

sobota, marca 21, 2015 Anonimowy 1 Comments

To danie ma same pozytywy. Przede wszystkim większość składników potrzebnych do jego skomponowania mamy zwykle w kuchennych szafkach. Wystarczy więc po nie sięgnąć. Poza tym to posiłek zdrowy i pyszny. Kolejną zalet jest fakt, iż przygotowanie spaghetti z tuńczykiem trwa dosłownie chwilę.


 Składniki
(na dwie porcje)
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (dobrej jakości)
  • kawałek pora (20 cm) lub 1 duża cebula
  • oliwki zielone (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa  extra virgin
  • parmezan 
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią pokrojony drobno czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojonego w kostkę pora lub cebulę i szklimy. W wersji z cebulą smażenie będzie wymagało nieco więcej czasu niż przy użyciu pora. Na koniec na patelnię dorzucamy odcedzonego z zalewy tuńczyka i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron mieszamy z tuńczykiem, na talerzu całość skrapiamy oliwą, dodajemy oliwki i posypujemy parmezanem. Smacznego!

 


1 komentarz: