baba ghanoush, , kojarzy się z latem i słońcem. Ma mało kalorii, co jest jego kolejną zaletą. Wzbogacony o tahini, przywołuje kuchnię Bliskiego Wschodu. W tej wersji nie jest to jednak tradycyjny baba ghanoush.
Składniki
Bakłażana myjemy, nakłuwamy skórkę widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 na około pół godziny. Na suchej patelni prażymy migdały. Po wystudzeniu z bakłażana wydrążamy miąższ lub tylko wycinamy przypalone części skórki. U mnie ta druga wersja. Do upieczonego warzywa dodajemy migdały, czosnek, tahini, oliwę, sól i wszystko blendujemy na gładką masę. Jemy jako pastę do pieczywa lub dip do warzyw lub mięs. Smacznego!
Orientalna pasta z bakłażana i tahini
Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste, bakman lub po prostu bakłażan. Oto bohater dzisiejszego przepisu. Fioletowe warzywo o sprężystej skórce i charakterystycznym smakuSkładniki
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść migdałów
- sól
Bakłażana myjemy, nakłuwamy skórkę widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 na około pół godziny. Na suchej patelni prażymy migdały. Po wystudzeniu z bakłażana wydrążamy miąższ lub tylko wycinamy przypalone części skórki. U mnie ta druga wersja. Do upieczonego warzywa dodajemy migdały, czosnek, tahini, oliwę, sól i wszystko blendujemy na gładką masę. Jemy jako pastę do pieczywa lub dip do warzyw lub mięs. Smacznego!
0 komentarze: