Boże Narodzenie,
Składniki
Sposób przygotowania
Płaty śledziowe moczymy przez ok. 2 godziny w zimnej wodzie, by oddały nadmiar soli.
Gdy ryba się moczy, kroimy cebulę w piórka i szklimy ją na rozgrzanym oleju*. Dodajemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gdy cebula jest miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy, trochę soli (należy pamiętać, że śledzie są słone), pieprz i paparykę w proszku i żurawinę. Całość dusimy przez ok. 2-3 minuty. Na końcu wlewamy czerwone wino. Sos studzimy.
Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Do słoika wkładamy warstwami śledzie i przestudzony sos. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Smacznego!
* Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie należy się go obawiać. Co więcej, zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega – 3 niż oliwa z oliwek. W tym daniu nie zastępujmy go innym tłuszczem, ponieważ olej rzepakowy ma neutralny smak i aromat, co pozwala na wydobycie naturalnego smaku ryby i fantastycznego sosu.
Śledzie w sosie pomidorowo cebulowym
Tuż przed świętami trwa szaleństwo poszukiwania przepisów na niebanalne przygotowanie śledzi. Z cebulą? W śmietanie? To już było. Czas na śledzie w pomidorach - prostą, ale też wykwintną potrawę. Czerwony kolor otulający srebrzyste płaty ryby, to odpowiednie barwy na wigilijnym stole.Składniki
- 500 g płatów matiasów (solonych)
- 3 duże cebule
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- dwa liście laurowe
- 100 ml czerwonego wina
- garść żurawiny (opcjonalnie)
- pół szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Płaty śledziowe moczymy przez ok. 2 godziny w zimnej wodzie, by oddały nadmiar soli.
Gdy ryba się moczy, kroimy cebulę w piórka i szklimy ją na rozgrzanym oleju*. Dodajemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gdy cebula jest miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy, trochę soli (należy pamiętać, że śledzie są słone), pieprz i paparykę w proszku i żurawinę. Całość dusimy przez ok. 2-3 minuty. Na końcu wlewamy czerwone wino. Sos studzimy.
Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Do słoika wkładamy warstwami śledzie i przestudzony sos. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Smacznego!
* Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie należy się go obawiać. Co więcej, zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega – 3 niż oliwa z oliwek. W tym daniu nie zastępujmy go innym tłuszczem, ponieważ olej rzepakowy ma neutralny smak i aromat, co pozwala na wydobycie naturalnego smaku ryby i fantastycznego sosu.
Z przyjemnością zjadłabym takie śledzie :)
OdpowiedzUsuń