Boże Narodzenie,
Składniki
Sposób przygotowania
Włoszczyznę i cebulę obrać i ugotować w litrze wody, dodając sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa będą miękkie, wywar odcedzić. Oczyszczonego i pokrojonego w dzwonka karpia włożyć do wywaru z warzyw. Rybę gotować na małym ogniu przez 5-10 minut (zależnie od wielkości kawałków. Gdy ryba będzie ugotowana, ostrożnie wyjąć ją z wody. Do bulionu dodać żelatynę i wymieszać. W formie lub głębokim talerzu układać rybę, ozdabiając ją pokrojoną marchewką, pietruszką, jajkiem, groszkiem... Wszystko zalać wystudzonym wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce. Po godzinie danie powinno być gotowe. Smacznego!
Karp w aromatycznej galarecie
Karp w galarecie to danie, które można jeść do woli. Smaczna ryba przygotowana w ten sposób jest idealną potrawą dla osób na diecie. Zawiera minimalną liczbę kalorii. Informacje w jaki sposób pozbawić karpia charakterystycznego zapachu znajdziecie tu -> KLIKSkładniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 kg filetów z karpia
- 1 cebula
- 3-4 sztuki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 2 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania
Włoszczyznę i cebulę obrać i ugotować w litrze wody, dodając sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa będą miękkie, wywar odcedzić. Oczyszczonego i pokrojonego w dzwonka karpia włożyć do wywaru z warzyw. Rybę gotować na małym ogniu przez 5-10 minut (zależnie od wielkości kawałków. Gdy ryba będzie ugotowana, ostrożnie wyjąć ją z wody. Do bulionu dodać żelatynę i wymieszać. W formie lub głębokim talerzu układać rybę, ozdabiając ją pokrojoną marchewką, pietruszką, jajkiem, groszkiem... Wszystko zalać wystudzonym wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce. Po godzinie danie powinno być gotowe. Smacznego!
0 komentarze: