Boże Narodzenie,

Smażony karp na wigilijnym stole

sobota, grudnia 21, 2013 MM 2 Comments

Mięso karpia to kopalnia cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych, witamin czy białka. Do tego dochodzi jeszcze niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Warto sięgać po tą rybę nie tylko w święta, ale też na co dzień. Jak ją przygotować najprościej? Po prostu usmażyć.



Składniki
  • dzwonka karpia
  • sól
  • biały pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 3-4 cebule
  • cytryna

Sposób przygotowania
Obrać i pokroić cebulę, skropić cytryną, aż puści sok, dodać sól i pieprz. Do marynaty wkładamy mięso karpia i odstawiamy na noc (ok. 12 godzin). Marynata sprawi, że mięso straci "mulisty" smak.
Wyjmujemy karpia z marynaty, osuszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i każdą porcję obtaczamy w mące. Smażymy rybę na gorącym oleju z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem karpia można udekorować listkami natki pietruszki. Smacznego!




Karp tkopalnia cennych dla organizmu ludzkiego kwasów tłuszczowych, witamin czy białka.

2 komentarze:

  1. u mnie w domu nie lubimy karpia, zastępujemy go tilapią czy łososiem :]

    OdpowiedzUsuń