Boże Narodzenie,

Delikatny karp panierowany w migdałach

piątek, grudnia 20, 2013 MM 0 Comments

Czy wiecie, że znaczna część stawów karpiowych w Polsce powstała jeszcze w średniowieczu, co przekłada się także na tradycję hodowli karpia. Karp jest też rybą najdłużej hodowaną w słodkiej wodzie w Europie. Wigilia natomiast jest chyba jedynym dniem, w którym karp króluje na naszych stołach.
Karp w migdałach to nieco bardziej elegancka wersja tradycyjnie smażonej ryby. Prosta, smaczna i efektowna.


Składniki
  • karp
  • sól
  • biały pieprz
  • migdały
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
Z karpia wycinamy płaty, omijając ości. Kroimy na mniejsze kawałki. Resztki ryby można wykorzystać np. na zupę. Kawałki ryby solimy i posypujemy pieprzem. Na talerz wysypujemy płatki migdałów i mocno dociskamy do nich rybę z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron przez trzy minuty smażymy płaty karpia, najpierw od strony skóry.
Smacznego!






0 komentarze: