Boże Narodzenie,
To chyba jedno z najprostszych do wykonania wigilijnych dań, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. I choć przysłowiowy groch z kapustą wiele osób przeraża, ten na talerzu może tylko zachwycać. Dodatek suszonych grzybów sprawia, że danie ma wyjątkowy smak. Smak świąt.
Składniki
Porcja może być dowolnie powiększana
Sposób wykonania
Groch moczyć przez godzinę (można przez noc) w zimnej wodzie. Po namoczeniu przez pół godziny gotować groch. Podczas gotowania część grochu rozpadnie się na puree a część będzie miała lekko wyczuwalne ziarenka.
W osobnym naczyniu namoczyć grzyby. Gdy grzyby będą miękkie, ok. pół godziny gotować je w wodzie, w której się moczyły - warto je pokroić na mniejsze cząstki, ale niezbyt drobno.
Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, lekko opłukać, pokroić, wrzucić do garnka i zalać wodą do jej wysokości. Dodać sól, pieprz i liść laurowy. Gotować przez godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Gdy kapusta zmięknie, dodać do niej ugotowany groch, grzyby razem z wodą, w której się gotowały i cebulę. Jeśli płynu będzie zbyt dużo, należy zdjąć z garnka pokrywkę, by odparował. Całość dusić powoli jeszcze przez 15 - 30 minut, aż smaki się połączą. Należy kapustę mieszać i uważać, żeby się nie przypaliła.
Smacznego!
Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami
To chyba jedno z najprostszych do wykonania wigilijnych dań, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. I choć przysłowiowy groch z kapustą wiele osób przeraża, ten na talerzu może tylko zachwycać. Dodatek suszonych grzybów sprawia, że danie ma wyjątkowy smak. Smak świąt.
Składniki
Porcja może być dowolnie powiększana
- kilogram dobrej kapusty kiszonej, nie może być zakwaszana octem (polecam kupowanie w sprawdzonych miejscach)
- szklanka łuskanego grochu
- garść suszonych grzybów (im więcej grzybów, tym lepiej)
- trzy cebule
- 4 łyżki oleju
- dwa liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Groch moczyć przez godzinę (można przez noc) w zimnej wodzie. Po namoczeniu przez pół godziny gotować groch. Podczas gotowania część grochu rozpadnie się na puree a część będzie miała lekko wyczuwalne ziarenka.
W osobnym naczyniu namoczyć grzyby. Gdy grzyby będą miękkie, ok. pół godziny gotować je w wodzie, w której się moczyły - warto je pokroić na mniejsze cząstki, ale niezbyt drobno.
Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, lekko opłukać, pokroić, wrzucić do garnka i zalać wodą do jej wysokości. Dodać sól, pieprz i liść laurowy. Gotować przez godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Gdy kapusta zmięknie, dodać do niej ugotowany groch, grzyby razem z wodą, w której się gotowały i cebulę. Jeśli płynu będzie zbyt dużo, należy zdjąć z garnka pokrywkę, by odparował. Całość dusić powoli jeszcze przez 15 - 30 minut, aż smaki się połączą. Należy kapustę mieszać i uważać, żeby się nie przypaliła.
Smacznego!
0 komentarze: