Boże Narodzenie,

Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami

czwartek, grudnia 19, 2013 Anonimowy 0 Comments



To chyba jedno z najprostszych do wykonania wigilijnych dań, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. I choć przysłowiowy groch z kapustą wiele osób przeraża, ten na talerzu może tylko zachwycać. Dodatek suszonych grzybów sprawia, że danie ma wyjątkowy smak. Smak świąt.

Składniki
Porcja może być dowolnie powiększana
  • kilogram dobrej kapusty kiszonej, nie może być zakwaszana octem (polecam kupowanie w sprawdzonych miejscach)
  • szklanka łuskanego grochu
  • garść suszonych grzybów (im więcej grzybów, tym lepiej)
  • trzy cebule
  • 4 łyżki oleju
  • dwa liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób wykonania
Groch moczyć przez godzinę (można przez noc) w zimnej wodzie. Po namoczeniu przez pół godziny gotować groch. Podczas gotowania część grochu rozpadnie się na puree a część będzie miała lekko wyczuwalne ziarenka.

W osobnym naczyniu namoczyć grzyby. Gdy grzyby będą miękkie, ok. pół godziny gotować je w wodzie, w której się moczyły - warto je pokroić na mniejsze cząstki, ale niezbyt drobno.

Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, lekko opłukać, pokroić, wrzucić do garnka i zalać wodą do jej wysokości. Dodać sól, pieprz i liść laurowy. Gotować przez godzinę.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

Gdy kapusta  zmięknie, dodać do niej ugotowany groch, grzyby razem z wodą, w której się gotowały i cebulę. Jeśli płynu będzie zbyt dużo, należy zdjąć z garnka pokrywkę, by odparował. Całość dusić powoli jeszcze przez 15 - 30 minut, aż smaki się połączą. Należy kapustę mieszać i uważać, żeby się nie przypaliła.
Smacznego!






0 komentarze: