Bez glutenu,

Hummus - uniwersalna pasta

niedziela, lutego 08, 2015 MM 2 Comments

Hummus zna cały świat. Zaledwie kilka zmiksowanych na gładką masę składników tworzy uniwersalną pastę, którą można jeść niemal do wszystkiego. Może być przekąską, bazą na kanapki, sosem... czym tylko zapragniemy. Nie szkodzi osobom na diecie bezglutenowej, diabetykom i dzieciom.
Popularny na Bliskim Wschodzie hummus bez problemu można dziś dostać w sklepach. Jednak z domowym nic nie może się równać. Wiadomo.



Składniki
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy (jak gotować instrukcja TU)
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka (lub nieco więcej) oliwy z oliwek
  • jeden duży lub dwa małe ząbki czosnku
  • pół cytryny lub limonki
  • sól, biały pieprz


Sposób przygotowania
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie prażyć, aż uzyskają złoty kolor. Sezam zblendować z olejem sezamowym na gładką masę. Najlepiej robić to w wysokim naczyniu, ponieważ ziarenka bywają niepokorne. Jeśli mamy pastę tahini, ten krok możemy pominąć.

Ugotowaną ciecierzycę z dodatkiem pasty z sezamu, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu zmiksować na bardzo gładką pastę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać nieco wody, w której gotowała się cecierzyca. Ilością wody regulujemy gęstość pasty. Kiedy osiągnie gładką konsystencję, przekładamy do naczynia, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. W tej wersji jest to kolendra i pieprz cayenne. Podajemy z warzywami, jako smarowidło na kanapkach, jako sos do potraw... Smacznego!


2 komentarze:

  1. uwielbiam hummus, jest niezastąpiony!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę. Poza tym jest szybki w przygotowaniu :)

      Usuń