babeczki,
Składniki
Sposób przygotowania
Herbatniki drobno kruszymy (dodajemy ew. otręby) i wlewamy do nich rozpuszczone masło. Masa powinna przypominać mokry piasek. Wypełniamy nią foremki do babeczek - mogą być metalowe lub silikonowe, choć te pierwsze łatwiej będzie wypełniać masą.
Babeczki wkładamy do lodówki, aż masa zastygnie. Po ok 1-2 godz. powinny być gotowe.
Serek mascarpone, jogurt i cukier dobrze mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera. Kremem wypełniamy babeczki, po czym układamy na nich owoce.
Smacznego!
Letnie babeczki bez pieczenia
To idealny deser na gorące dni. Leki i prosty w przygotowaniu. Zaletą niewielkich babeczek jest przede wszystkim to, że nie wymagaj pieczenia. Do tego lekki ser mascarpone i pyszne borówki.Składniki
- 200 g herbatników (ja dodałam łyżkę otrębów owsianych)
- 100 g masła
- 3 łyżki serka mascarpone
- 2 jogurtu bałkańskiego (lub inny typu greckiego)
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce (borówki, maliny, banany...)
Sposób przygotowania
Herbatniki drobno kruszymy (dodajemy ew. otręby) i wlewamy do nich rozpuszczone masło. Masa powinna przypominać mokry piasek. Wypełniamy nią foremki do babeczek - mogą być metalowe lub silikonowe, choć te pierwsze łatwiej będzie wypełniać masą.
Babeczki wkładamy do lodówki, aż masa zastygnie. Po ok 1-2 godz. powinny być gotowe.
Serek mascarpone, jogurt i cukier dobrze mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera. Kremem wypełniamy babeczki, po czym układamy na nich owoce.
Smacznego!
Słodkie maleństwa :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, zwłaszcza dla tych, którzy nie mają piekarnika albo po prostu z niego nie korzystają :)
OdpowiedzUsuńo super pomysł, :) wykorzystam
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper! Nie wpadłabym nigdy na taką metodę zrobienia ciasta babeczkowego :)
OdpowiedzUsuńśliczne, małe, proste i wyglądają na przepyszne!
OdpowiedzUsuńSą pyszne i proste do zrobienia
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie
OdpowiedzUsuńMniam!!!! Cudowne babeczki !
OdpowiedzUsuń