ogórki,

Prosty sposób na ogórki małosolne

środa, lipca 31, 2013 Anonimowy 1 Comments



 
Składniki
  • 1 kg młodych ogórków
  • ok. 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 8 - 10 ząbków czosnku
  • mały korzeń chrzanu
  • 5 gałązek kopru



Sposób przygotowania
Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju lub glinianym naczyniu. Powinny leżeć dość ciasno. Do naczynia wrzucamy czosnek, oczyszczony korzeń chrzanu i koper.
Gotujemy wodę z solą i wrzącą zalewamy ogórki.

Zalewa: Każda gospodyni ma inne proporcje. Moim zdaniem najlepsze ogórki otrzymamy, gdy użyjemy 1,5 łyżki soli na każdy litr wody. Tak przygotowaną zalewą polewamy ogórki. Powinny być przykryte wodą.

Dobrym patentem na przyspieszenie przygotowania ogórków jest zalanie ich gorącą zalewą. Zrobione wieczorem, powinny być gotowe na śniadanie. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Uwielbiam ogórki małosolne, szczególnie do kanapki z pasztetem

    OdpowiedzUsuń