Bez gotowania bez pieczenia,
Chłodnik jest bez wątpienia idealnym pomysłem na letni posiłek - jest lekki, orzeźwiający i przygotowuję się go w mgnieniu oka. Przepisów na chłodniki nie brakuje. Polska kuchnia zna swoje receptury. Południe Europy, a dokładniej mówiąc Hiszpania, raczy nas swoimi. Na czoło wysuwa się gazpacho, zupa z Andaluzji - pyszna, odżywcza i uboga w kalorie.
Przepisów na gazpacho, czyli hiszpański chłodnik, jest kilka. Tamtejsze gospodynie modyfikowały je na różne sposoby. Kiedyś zupa była pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek. Oryginalnie składała się jedynie z chleba, wody i oliwy. W kolejnych wersjach pojawiały się pomidory, papryka, ogórki, a nawet oliwki.
Składniki
Sposób przygotowania
Pomidory sparzyć, po czym obrać ze skórki. W przypadku pomidorów malinowych skórka schodzi bez polewania pomidora wrzątkiem. Do blendera wrzucić pomidory, ogórek, paprykę bez pestek, obraną cebulę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko razem dokładnie zmiksować na gładki krem. Gotową zupę wstawić do lodówki na dwie godziny.
Zupę można podawać z czosnkowymi grzankami, drobno pokrojonymi warzywami, oliwkami...
Uwagi
Gazpacho - hiszpański hit lata
Chłodnik jest bez wątpienia idealnym pomysłem na letni posiłek - jest lekki, orzeźwiający i przygotowuję się go w mgnieniu oka. Przepisów na chłodniki nie brakuje. Polska kuchnia zna swoje receptury. Południe Europy, a dokładniej mówiąc Hiszpania, raczy nas swoimi. Na czoło wysuwa się gazpacho, zupa z Andaluzji - pyszna, odżywcza i uboga w kalorie.
Przepisów na gazpacho, czyli hiszpański chłodnik, jest kilka. Tamtejsze gospodynie modyfikowały je na różne sposoby. Kiedyś zupa była pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek. Oryginalnie składała się jedynie z chleba, wody i oliwy. W kolejnych wersjach pojawiały się pomidory, papryka, ogórki, a nawet oliwki.
Składniki
- 1 kg mięsistych pomidorów (u mnie malinowe)
- 1 nieduża cebula (najlepiej czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały ogórek (gruntowy)
- 1 czerwona lub zielona papryka (bez pestek)
- 5 łyżek oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- odrobina chilli
Sposób przygotowania
Pomidory sparzyć, po czym obrać ze skórki. W przypadku pomidorów malinowych skórka schodzi bez polewania pomidora wrzątkiem. Do blendera wrzucić pomidory, ogórek, paprykę bez pestek, obraną cebulę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko razem dokładnie zmiksować na gładki krem. Gotową zupę wstawić do lodówki na dwie godziny.
Zupę można podawać z czosnkowymi grzankami, drobno pokrojonymi warzywami, oliwkami...
Uwagi
- W wielu wersjach gazpacho pojawia się pieczywo. Opcjonalnie można dodać miąższ białego pieczywa w trakcie miksowania.
- Do oryginalnej zupy z Andaluzji nie dodaje się pieprzu.
- Chilli można pominąć, to moja wersja.
- W oryginalnym przepisie występuje ocet. U mnie zamiennikiem jest sok z cytryny.
Świetne. Uwielbiam gazpacho, a przepis bez chleba jest najlepszy
OdpowiedzUsuńMmmmm pychotka, ma piękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńJa tez nie dodaje chleba:)pychota:)
OdpowiedzUsuń