historia,
Stoi w niemal każdej lodówce. To jeden z najpopularniejszych dodatków. Jadamy ją latem z karkówką z grilla, dodajemy do parówek, sosów vinaigrette. 6 sierpnia musztarda obchodzi swoje święto.
Musztarda ma rzesze wielbicieli, fankluby, strony internetowe i fora dyskusyjne. Jest tak popularna, że specjalnie dla niej stworzono nawet muzeum. Znajdziemy je w Middleton, Wisconsin, w USA. Zakochani w musztardzie Amerykanie zgromadzili tam ponad 5000 różnych jej rodzajów oraz wszystko co jest bliżej lub dalej powiązane z tą przyprawą.
Choć trudno w to uwierzyć, musztarda pochodzi ze starożytnego Rzymu. Znali ją również starożytni Grecy. Już tysiące lat temu uznawana była za przyprawę, która posiada wartości lecznicze. Musztarda bez wątpienia zaostrza… apetyt, ale też pomaga w trawieniu, łagodzi bóle reumatyczne. Zauważono również, że pomaga obniżyć ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie. Jednak dawniej traktowana była nie tylko, jako smaczny dodatek do potraw, ale również jako afrodyzjak.
Głównymi składnikami musztardy są woda, ocet, ziarna gorczycy i przyprawy. To, jaki ma wygląd i smak, zależy od gatunku gorczycy i stopnia jej stopień zmielenia. W dalszej kolejności na indywidualny smak wpływają przyprawy. Istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Na świecie najpopularniejsze są gatunki dijon i starofrancuska. W Polsce do najczęściej wybieranych należą sarepska, stołowa czy rosyjska.
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Musztardy
Stoi w niemal każdej lodówce. To jeden z najpopularniejszych dodatków. Jadamy ją latem z karkówką z grilla, dodajemy do parówek, sosów vinaigrette. 6 sierpnia musztarda obchodzi swoje święto.
Musztarda ma rzesze wielbicieli, fankluby, strony internetowe i fora dyskusyjne. Jest tak popularna, że specjalnie dla niej stworzono nawet muzeum. Znajdziemy je w Middleton, Wisconsin, w USA. Zakochani w musztardzie Amerykanie zgromadzili tam ponad 5000 różnych jej rodzajów oraz wszystko co jest bliżej lub dalej powiązane z tą przyprawą.
Choć trudno w to uwierzyć, musztarda pochodzi ze starożytnego Rzymu. Znali ją również starożytni Grecy. Już tysiące lat temu uznawana była za przyprawę, która posiada wartości lecznicze. Musztarda bez wątpienia zaostrza… apetyt, ale też pomaga w trawieniu, łagodzi bóle reumatyczne. Zauważono również, że pomaga obniżyć ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie. Jednak dawniej traktowana była nie tylko, jako smaczny dodatek do potraw, ale również jako afrodyzjak.
Głównymi składnikami musztardy są woda, ocet, ziarna gorczycy i przyprawy. To, jaki ma wygląd i smak, zależy od gatunku gorczycy i stopnia jej stopień zmielenia. W dalszej kolejności na indywidualny smak wpływają przyprawy. Istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Na świecie najpopularniejsze są gatunki dijon i starofrancuska. W Polsce do najczęściej wybieranych należą sarepska, stołowa czy rosyjska.
fot. mustardmuseum.com
0 komentarze: