grzyby,

Smażone grzyby - niemki lub kanie

wtorek, października 07, 2014 MM 3 Comments

Schabowe z grzybów... brzmi dziwacznie, bo rzeczywiście z poczciwym schabowym to danie ma niewiele wspólnego. No, może nieco wygląd. Jednak panierowane niemki nawet wśród wielbicieli mięsa znajdują amatorów. Poniżej prosty przepis, jak przygotować grzyby. W ten sam sposób usmażyć możemy również kanie.



Składniki
  • kapelusze grzybów - niemki lub kanie
  • sól
  • pieprz
  • jajka (zależnie od liczby grzybów)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Suche grzyby solimy i posypujemy pieprzem. Jajka rozbijamy trzepaczką lub widelcem.
Na patelnię wlewamy olej i gdy się  rozgrzewa, panierujemy niemki w jajku i tartej bułce. Grzyby smażymy z obu stron, aż uzyskają rumiany kolor.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Pyszne są niemki w takim wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Do niemek uzywam zamiast bułki tartej mąki - nie pali się jak bułka

    OdpowiedzUsuń