grzyby,
Składniki
Sposób przygotowania
Grzyby dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Suche grzyby solimy i posypujemy pieprzem. Jajka rozbijamy trzepaczką lub widelcem.
Smażone grzyby - niemki lub kanie
Schabowe z grzybów... brzmi dziwacznie, bo rzeczywiście z poczciwym schabowym to danie ma niewiele wspólnego. No, może nieco wygląd. Jednak panierowane niemki nawet wśród wielbicieli mięsa znajdują amatorów. Poniżej prosty przepis, jak przygotować grzyby. W ten sam sposób usmażyć możemy również kanie.Składniki
- kapelusze grzybów - niemki lub kanie
- sól
- pieprz
- jajka (zależnie od liczby grzybów)
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Grzyby dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Suche grzyby solimy i posypujemy pieprzem. Jajka rozbijamy trzepaczką lub widelcem.
Na patelnię wlewamy olej i gdy się rozgrzewa, panierujemy niemki w jajku i tartej bułce. Grzyby smażymy z obu stron, aż uzyskają rumiany kolor.
Smacznego!
Pyszne są niemki w takim wydaniu
OdpowiedzUsuńDo niemek uzywam zamiast bułki tartej mąki - nie pali się jak bułka
OdpowiedzUsuń