gorgonzola,

Lasagne z kurkami w sosie z gorgonzolą

poniedziałek, października 06, 2014 MM 3 Comments

Lasagne z sosem bolognese to klasyk. Nie stoi jednak nic na przeszkodzie, aby nieco zaszaleć i makaronowe płaty wypełnić pachnącymi, żółtymi kurkami. Sos beszamelowy z odrobiną gorgonzoli doda daniu charakteru.




Składniki
  • 200 g makaronu lasagne
  • 150 g sera typu gorgonzola

  •  50 dag kurek
  • dwie białe cebule
  • łyżka masła
  • liście selera (lub pietruszki)
  • sól
  • biały pieprz

Sos beszamelowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • sól 
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

 Sposób przygotowania

Kurki dokładnie oczyść, w razie konieczności wypłukać w wodzie, jednak niezbyt długo, ponieważ płukanie pozbawia je aromatu. Duże kapelusze pokroić na części, mniejsze zostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, gdy będzie szklista, dodać grzyby i przyprawy. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać drobno pokrojone liście selera.

Przygotowanie sosu beszamelowego - na patelni rozpuścić masło i dodać 1 łyżkę mąki, po chwili dolać zimne mleko i stale mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 5 min.). Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem, dodać ser i poczekać aż się rozpuści.

Płaty lasagne układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kłaść sos beszamelowy i warstwę kurek, ponownie układać płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C, piec ok 40 minut.
Smacznego!

 
 






3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie kurek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być fajny smak

    OdpowiedzUsuń