krewetki,

Makaron ryżowy z krewetkami na ostro

niedziela, października 26, 2014 Anonimowy 0 Comments

Bywa, że gotowanie obiadu staje się prawdziwą udręką. Z drugiej jednak strony tuż po powrocie z pracy żołądek domaga się czegoś ciepłego i smacznego. Pomysłem na szybki i nieskomplikowany, a zarazem wprawiający w dobry humor posiłek, z pewnością może być makaron ryżowy z krewetkami na ostro. Wystarczy kilka minut i danie jest gotowe.




Składniki
(dla dwóch osób)
  • ok. 250 g świeżych krewetek (mogą być mrożone)
  • kawałek trawy cytrynowej
  • pół papryczki chili
  • dwie łyżki soku z limonki
  • sól
  • łyżka oleju rzepakowego
  • opakowanie makaronu ryżowego 
  • kilka liści sałaty lodowej

Sposób przygotowania
Na gorący olej wrzucamy rozbitą trawę cytrynową i pokrojone drobno chili. Po chwili smażenia dodajemy oczyszczone krewetki, doprawiamy szczyptą soli i sokiem z limonki. Po ok. 3 minutach krewetki są gotowe.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, po czym mieszamy go z pokrojoną w drobne paski sałatą lodową.
Krewetki podajemy z makaronem. Smacznego!



0 komentarze: