warzywa,

Aksamitna zupa krem z pora z gorgonzolą

wtorek, stycznia 06, 2015 Anonimowy 3 Comments

Nie wiadomo dlaczego zmiksowana zupa, choć ma wspaniałą, jedwabistą konsystencję, dla wielu osób wciąż wydaje się dziwacznym daniem. Na widok zupy o konsystencji kremu zwykle wzdrygają się mężczyźni, jako odbiorcę tego typu dań wskazując raczej dzieci. Moim zdaniem zupełnie niesłusznie.




Składniki
(na 4 osoby)
  • 1,5 l. domowego rosołu (warzywnego)
  • 150 g.  selera (mały korzeń)
  • dwie nieduże pietruszki
  • 3 średnie ziemniaki
  • dwa pory
  • łyżka masła
  • 30 g (plaster) sera gorgonzola
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
Do rosołu wrzucamy seler, pietruszkę i ziemniaki. Najlepiej pokroić je w drobną kostkę, co znacznie przyspieszy proces gotowania. W tym samym czasie przygotować pory. Ich jasne części (zupełnie ciemne odciąć) przekroić wzdłuż i dokładnie umyć warzywa. Oczyszczone pory pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Zajmie to kilka minut. Kiedy warzywa w rosole będą miękkie, wrzucamy do nich przygotowane wcześniej pory, po czym dokładnie miksujemy do ulubionej konsystencji. Zupę solimy do smaku. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco wody. W tym momencie, lub już na talerzu, dodajemy kawałki gorgonzoli.
Podajemy ozdobioną plastrami pora w towarzystwie świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Robię trochę inaczej, ale ta też wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem fajna ta zupka! Uwielbiam por, dlatego chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę polecam. Jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń