Bez glutenu,

Placki z kaszy jaglanej z jabłkami

niedziela, lutego 01, 2015 MM 4 Comments


Szybko, prosto, zdrowo - to chyba dobry trend w gotowaniu. Przynajmniej moim zdaniem. Dokładnie tak robi się placki z jabłkami z kaszy jaglanej, która ostatnio w mojej kuchni jest jednym z kulinarnych hitów. Dietetycy przekonują, że to żywieniowe dobrodziejstwo. Warto im wierzyć.




Składniki
na dwie porcje

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 2 łyżki gęstego kefiru lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • jajko
  • łyżeczka stewii
  • jabłko 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki, poza jabłkiem blendujemy na gładką masę. Jabłko obieramy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Gdy baza będzie gotowa, dodajemy do niej jabłko. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ulubionym dżemem i (najlepiej) kefirem. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Śliczny złoty kolor placuszków!

    OdpowiedzUsuń
  2. To zasługa kaszy, która ma przepiękny, żółty kolor

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń