Dania mięsne,
Sposób przygotowania
Ozory dokładnie umyć, oczyścić i wyciąć gruczoły ślinowe (dwa jasne punkty u nasady ozora). Zalać je w garnku wodą i gotować ok. 10 minut, po czym zmienić wodę i powtórzyć czynność jeszcze raz. Do tej partii wody (nie powinno jej być dużo) dodać warzywa i przyprawy. Całość gotować do miękkości - zwykle ok. dwie godziny, a w szybkowarze ok. godzinę. Gdy ozory będą miękkie, lekko je ostudzić i obrać ze skóry, po czym pokroić w plastry o grubości 2 cm.
Z wywaru, w którym gotowały się ozory, zrobić sos. Mąkę rozrobić z zimną wodą i śmietaną, po czym dodać łyżkę ciepłego wywaru. Całość wlać do wywaru, dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie zamieszać i zagotować do zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, kaszą lub chlebem. Smacznego!
Ozorki wieprzowe w sosie pomidorowym
" Jeżeli jeszcze ich nie jedliście, bardzo dużo straciliście" - powiadają wielbiciele ozorów. Są jednak tacy, którzy za ozorami, podobnie jak za innymi podrobami (np. sercami, żołądkami, wątróbką) zwyczajnie nie przepadają. Ale przecież o gustach się nie dyskutuje. Dziś więc przepis na ozory wieprzowe.
Składniki
(2 porcje):
- 2 ozory wieprzowe
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 łyżka mąki
- 3 ziela angielskie
- liście laurowe
- sól, pieprz
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania
Ozory dokładnie umyć, oczyścić i wyciąć gruczoły ślinowe (dwa jasne punkty u nasady ozora). Zalać je w garnku wodą i gotować ok. 10 minut, po czym zmienić wodę i powtórzyć czynność jeszcze raz. Do tej partii wody (nie powinno jej być dużo) dodać warzywa i przyprawy. Całość gotować do miękkości - zwykle ok. dwie godziny, a w szybkowarze ok. godzinę. Gdy ozory będą miękkie, lekko je ostudzić i obrać ze skóry, po czym pokroić w plastry o grubości 2 cm.
Z wywaru, w którym gotowały się ozory, zrobić sos. Mąkę rozrobić z zimną wodą i śmietaną, po czym dodać łyżkę ciepłego wywaru. Całość wlać do wywaru, dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie zamieszać i zagotować do zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, kaszą lub chlebem. Smacznego!
Jestem fanem tego dania. Super wygląda
OdpowiedzUsuńOch, zjadłbym, ale dużo z tym roboty. Muszą się długo gotować, żeby były miękkie
OdpowiedzUsuń