Dania mięsne,

Ozorki wieprzowe w sosie pomidorowym

poniedziałek, lutego 02, 2015 Anonimowy 2 Comments

"Jeżeli jeszcze ich nie jedliście, bardzo dużo straciliście" - powiadają wielbiciele ozorów. Są jednak tacy, którzy za ozorami, podobnie jak za innymi podrobami (np. sercami, żołądkami, wątróbką) zwyczajnie nie przepadają. Ale przecież o gustach się nie dyskutuje. Dziś więc przepis na ozory wieprzowe.




Składniki 
(2 porcje):
  • 2 ozory wieprzowe
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka mąki
  • 3 ziela angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania
Ozory dokładnie umyć, oczyścić i wyciąć gruczoły ślinowe (dwa jasne punkty u nasady ozora). Zalać je w garnku wodą i gotować ok. 10 minut, po czym zmienić wodę i powtórzyć czynność jeszcze raz. Do tej partii wody (nie powinno jej być dużo) dodać warzywa i przyprawy. Całość gotować  do miękkości - zwykle ok. dwie godziny, a w szybkowarze ok. godzinę. Gdy ozory będą miękkie, lekko je ostudzić i obrać ze skóry, po czym pokroić w plastry o grubości 2 cm. 
Z wywaru, w którym gotowały się ozory, zrobić sos. Mąkę rozrobić z zimną wodą i śmietaną, po czym dodać łyżkę ciepłego wywaru. Całość wlać do wywaru, dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie zamieszać i zagotować do zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, kaszą lub chlebem. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Jestem fanem tego dania. Super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, zjadłbym, ale dużo z tym roboty. Muszą się długo gotować, żeby były miękkie

    OdpowiedzUsuń