Bez glutenu,

Jak przygotować (ugotować) cieciorkę na falafel i hummus

wtorek, października 20, 2015 mm 0 Comments

Wegańskie, zdrowe, pyszne, takie są dania z ciecierzycy. Jednak zanim zabierzemy się za konkretne przepisy, ziarna ciecierzycy (cieciorki) trzeba odpowiednio przygotować. Nie jest to zbyt skomplikowane, choć wymaga czasu.



Jak przygotować ciecierzycę na falafel
Ziarna ciecierzycy zalewamy na noc zimą wodą. Do rana podwoi swoją objętość. Odlewamy wodę, płuczemy i mamy produkt gotowy do dalszej obróbki, tzn. blendowania.


Jak przygotować ciecierzycę na hummus
Ciecierzycę do przygotowania hummusu traktujemy identycznie, jak do przygotowania falafela, tzn. ziarna moczymy przez kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Kiedy zrobi się ich objętościowo dwa razy więcej, płuczemy je i gotujemy z odrobiną soli. Dodanie odrobiny sody sprawi, że ciecierzyca pozostanie kremowa w środku. Nie jest to jednak krok obowiązkowy.

Ziarna gotują się ok. 45 minut. W szybkowarze ugotujemy je w 20 minut.


0 komentarze: