ciasto,
Składniki
Sposób wykonania
Wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, kaszę i proszek) wymieszać i podzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cynamon i podzielić na dwie części
Formę o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką - jeśli jest to forma silikonowa, pomijamy ten krok.
Na dno formy wsypać 1/3 suchych składników. Na wierzchu ułożyć równomiernie połowę jabłek (bez odciskania z soku). Na jabłka wysypać następną część suchych składników i kolejną warstwę jabłek i ostatnią część suchych składników. Olej kokosowy układamy na wierzchu ciasta, staramy się to zrobić równomiernie. Piecziemy ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Podajemy wystudzone lub na ciepło z lodami. Smacznego!
Prosty jabłecznik - bez jajek, na oleju kokosowym
Kiedy nagle zapowiadają się goście, albo gdy zwyczajnie nachodzi ochota na coś słodkiego, dobrze mieć pod ręką prosty przepis na ciasto. Ten warto sobie zapisać i trzymać na "czarną godzinę". Warto.Składniki
- 0,5 szklanki mąki pszennej (możemy wymieszać z wiórkami kokosowymi lub zmielonymi migdałami)
- 3 łyżki cukru
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g oleju kokosowego
- 1 kg jabłek
- 1 czubata łyżka cynamonu
Sposób wykonania
Wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, kaszę i proszek) wymieszać i podzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cynamon i podzielić na dwie części
Formę o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką - jeśli jest to forma silikonowa, pomijamy ten krok.
Na dno formy wsypać 1/3 suchych składników. Na wierzchu ułożyć równomiernie połowę jabłek (bez odciskania z soku). Na jabłka wysypać następną część suchych składników i kolejną warstwę jabłek i ostatnią część suchych składników. Olej kokosowy układamy na wierzchu ciasta, staramy się to zrobić równomiernie. Piecziemy ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Podajemy wystudzone lub na ciepło z lodami. Smacznego!
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńProsty, pyszny, jestem na tak!
OdpowiedzUsuń