Cukinia,

Wytrawne i lekkie muffiny z cukinii

wtorek, sierpnia 12, 2014 Anonimowy 0 Comments

Ma wspaniały smak, mnóstwo witamin i bardzo mało kalorii. 100 g cukinii to zaledwie 15 kalorii. Bezkarnie mogą ją jeść nawet osoby będące na diecie.  Cukinia wspaniale komponuje się z różnymi mięsami, można ją też jadać solo, wyczarować delikatne placuszki lub leczo. Można też zaszaleć i upiec z jej udziałem wytrawne muffiny.



Składniki
na 12 porcji

  • jedna średniej wielkości cukinia
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • dwie duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • nieco pokrojonego drobno rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób wykonania
Cukinię ucieramy na tarce  grubych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie cukinia "puści" sok, który należy odlać. Do masy z cukinii dodajemy żółtka, mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i przyprawy. Białka ubijamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość dobrze, ale delikatnie, mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek lub do papilotek i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
Po upieczeniu muffiny warto nieco przestudzić, dzięki czemu będzie je łatwiej wyciągać z foremek. Podajemy z jogurtem greckim.
Smacznego!





0 komentarze: